Rijksoverheid

Chemische industrie moet meer energie besparen

Nieuwsbericht | 10-11-2011

De chemische industrie moet meer doen om energie te besparen. Dat kan volgens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) door zuinig energiegebruik een centrale plaats te geven in het innovatiecontract voor de sector.

Topsector Chemie

Chemie is een van de topsectoren van de Nederlandse economie. De komende maanden stellen de grote bedrijven en het MKB een innovatiecontract op met wetenschappers en de overheid waarin wordt vastgelegd waarop het onderzoek voor de sector zich op gaat richten en wie daarvoor betaalt.

Teleurstellend

'Het is teleurstellend dat de chemische industrie niet voorop loopt als het gaat om energiebesparing,' zei minister Verhagen donderdag 10 november 2011 bij de uitreiking van de Dow Energieprijs in Den Haag. Hij riep chemiebedrijven op de lat een flink stuk hoger te leggen. 'Juist daarom is deze prijs, die tot doel heeft vindingen te stimuleren die energie besparen, zo belangrijk.'

Energie-efficiencyverbetering

De chemie neemt de helft van het energiegebruik van de Nederlandse industrie voor zijn rekening. Vorig jaar boekte de sector slechts een energie-efficiencyverbetering van 1,1 procent ten opzichte van 2009.

Dow Energieprijs

De Dow Energieprijs wordt om het jaar uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van duurzame ontwikkelingen in de procesindustrie. De prijs voor 2011 ging naar hoogleraar Geert-Jan Witkamp van de TU Delft voor zijn vindingen waarmee afval kan worden omgezet in zuiver water en een verhandelbare grondstof. Daarbij is bovendien 90 procent minder energie nodig.