Raad voor de Rechtspraak


Naslagwerk vol cijfers over criminaliteit

Den Haag , 10-11-2011

In Nederland zijn vorig jaar 5,7 miljoen delicten gepleegd tegen burgers. Het bedrijfsleven werd geconfronteerd met 2,5 miljoen delicten. Dat staat in het deze week gepubliceerde rapport Criminaliteit en rechtshandhaving 2010 van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het rapport bevat een grote hoeveelheid informatie over ontwikkelingen in de criminaliteit. Het boek is bedoeld als naslagwerk voor iedereen die is geïnteresseerd in cijfers over criminaliteit en rechtshandhaving. De Raad voor de rechtspraak heeft zich aangesloten bij het samenwerkingsverband van WODC en CBS dat het jaarlijkse rapport opstelt. Om die reden konden voor het eerst ook gegevens over overtredingen worden opgenomen.
In 2010 registreerde de politie ruim een miljoen misdrijven, zo blijkt verder uit het rapport. Dat is twaalf procent minder dan in 2005. De daling van het aantal vrijheidsbenemende straffen zette door. Ook werden opnieuw minder taakstraffen en financiële sancties opgelegd. Overheid, particulieren en bedrijven leden in het jaar 2009 minimaal 16,5 miljard euro schade door tegen hen gepleegde criminaliteit. De totale uitgaven om criminaliteit te voorkomen en bestraffen, liepen in dat jaar op tot 12,5 miljard euro.