Gemeente Leidschendam-Voorburg



Leidsenhage moet weer sterk regionaal winkelcentrum worden

10 november 2011 - Winkelcentrum Leidsenhage moet weer een van de meest aantrekkelijke winkelcentra worden in de regio. De gemeente Leidschendam-Voorburg en de eigenaren en ondernemers van winkelcentrum Leidsenhage hebben daartoe vandaag een belangrijke stap gezet met de ondertekening van een intentieovereenkomst met Unibail-Rodamco. Hiermee spreken zij de ambitie uit om een vernieuwd winkelcentrum Leidsenhage in de regio opnieuw op de kaart te zetten.

Als grootste eigenaar van vastgoed in winkelcentrum Leidsenhage gaat Unibail-Rodamco samen met de eigenaren en ondernemers voortvarend werken aan concrete plannen voor de herontwikkeling van winkelcentrum Leidsenhage, dat dringend aan vernieuwing toe is. Het versterken van de bestaande omgeving is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Bij gebleken draagvlak zullen de plannen aan de gemeente worden aangeboden.

Gemeentelijke rol gewijzigd
Het financiële klimaat van de gemeente en de onroerend goedmarkt in de gemeente zijn veranderd. Mede daarom heeft de gemeente eerder dit jaar al besloten een andere positie in te nemen. Wethouder van Economie Peter van Ostaijen: "Mede door deze veranderingen nemen wij geen leidende rol meer in het opstellen van een toekomstplan. Wij geven graag de eigenaren en ondernemers van Leidsenhage de kans dit zelf te doen. Zij hebben immers de beste kennis van de markt, de consument en het winkelcentrum. De gemeenteraad moet uiteindelijk nog instemmen met het toekomstplan, naar verwachting kan dit begin 2013."

Het college heeft in samenwerking met de eigenaren en winkeliers, de zogeheten `Uitgangspunten herontwikkeling Leidsenhage' opgesteld om het plan te beoordelen. Deze uitgangspunten zijn enerzijds gebaseerd op bestaand gemeentelijk en wettelijk beleid op het gebied van o.a. openbare ruimte, wonen en stedenbouw. Anderzijds zijn zij een concretisering van het toekomstperspectief `Winkelparadijs' waarmee al eerder is ingestemd door de raad.

Eigenaren aan de slag
Unibail-Rodamco heeft als eigenaar van 95 grote winkelcentra in Europa jarenlange ervaring met het aanpassen van winkelcentra aan de veranderende wensen van moderne consumenten en zal als unaniem aangewezen vertegenwoordiger van de coöperatieve vereniging van eigenaren (CvvE) optreden.

Bart van Twillert, director development & investment management bij Unibail-Rodamco: `Wij zijn blij dat we vanuit onze jarenlange ervaring met het vernieuwen van winkelcentra samen met de andere eigenaren en met de winkeliers aan de toekomst kunnen gaan werken van winkelcentrum Leidsenhage. Consumenten willen een ander soort winkelcentrum dan in de tijd dat het gebouwd werd. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het ruim veertig jaar oude winkelcentrum Leidsenhage weer concurrerend wordt en zijn positie in de top van de winkelcentra in de regio terugkrijgt met een actueel aanbod van zowel nationale als internationale winkels, zoals wij dat ook in onze andere winkelcentra met succes doen.'

Jos Zuijdwijk, centrummanager en bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren Leidsenhage van winkelcentrum Leidsenhage: `Ook voor de eigenaren en winkeliers begint de mooie toekomst van winkelcentrum Leidsenhage vandaag. We hopen dat er na de herontwikkeling nog meer bezoekers graag naar het winkelcentrum komen om te winkelen, maar ook om gezellig iets te eten of gewoon een prettige middag te hebben.'

Kijk op www.lv.nl/leidsenhage voor meer informatie over de achtergrond van het project.