GroenLinks
Stop levering Europese aftaptechnologie aan Syrië

Donderdag 10 november 2011, 15:48u - Judith Sargentini

Den Haag/Brussel, 10 november 2011 - Terwijl de Syrische dictator Assad de democratische protesten in zijn land op bloedige wijze onderdrukt, voorziet een Italiaans bedrijf hem van een hypermodern aftapcentrum om zijn eigen burgers te bespioneren. Deze digitale wapenlevering moet snel gestopt worden. GroenLinks vraagt vanmiddag aan minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken om zich daar in het komende overleg met zijn Europese collega's sterk voor te maken. Het EU-embargo tegen Syrië dient te worden uitgebreid tot aftaptechnologie en internetfilters.

Onlangs onthulde persbureau Bloomberg dat het Italiaanse bedrijf Area SpA in Damascus een aftapcentrum bouwt, waarmee de Syrische geheime dienst het internet- en telefoonverkeer van alle burgers kan onderscheppen. Area gebruikt daarvoor technologie van Franse, Duitse en Amerikaanse bedrijven. "Deze westerse hulp aan het regime-Assad brengt de levens van Syriërs in gevaar", stelt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Als dit aftapcentrum eenmaal in gebruik is, wordt het gemakkelijker voor de geheime dienst om dissidenten op te sporen en uit te schakelen. Zo dreigt het schrikbewind van Assad te worden verlengd. Europa pleegt verraad aan de moedige voorvechters van de Arabische Lente als zij dit soort digitale wapenleveranties toelaat."

Volgende week maandag overleggen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over uitbreiding van de sancties tegen het Syrische regime. "Ik zal minister Rosenthal vanmiddag vragen om bij zijn Italiaanse collega aan te dringen op stopzetting van de hulp van Area aan de Syrische repressie", zegt Mariko Peters, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. "Tevens dient hij zich in te zetten voor uitbreiding van het Europese wapenembargo tegen Syrië. Alle vormen van aftaptechnologie en internetfilters moeten daaronder komen te vallen."

"Het is niet voor het eerst dat Europese bedrijven foute regimes helpen om zich tot Big Brother te ontpoppen", constateert Sargentini. "Ook aan bijvoorbeeld Iran en het Libië van Khadaffi werd Europese aftaptechnologie verkocht. Het is hoog tijd dat de Europese Unie strikte exportcontroles instelt voor dit soort software en hardware. De aangekondigde herziening van de dual use-verordening, die de uitvoer regelt van technologie die voor oorlog en onderdrukking kan worden misbruikt, biedt daarvoor een uitgelezen kans. In schriftelijke vragen aan de Europese Commissie heb ik vandaag aangedrongen op snelle aanscherping van de regels."