Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Toezichts- en toetsingskader voor beter toezicht 10 november 2011 15:41

PERSBERICHT

Utrecht, 10 november 2011 - De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) presenteert vanavond, tijdens een bijeenkomst voor commissarissen in Zwolle, de handreiking `Naar een toezichts- en toetsingskader voor woningcorporaties'. Deze handreiking biedt commissarissen bij woningcorporaties een handvat om toezichts- en toetsingskaders te ontwikkelen waarmee in goed overleg met de bestuurder verantwoord, bewust en gestructureerd toezicht kan worden gehouden.

Bij het toezichtskader gaat het om de formele kant van het toezicht houden, oftewel de regels van het spel. Daarbij spelen extern vastgestelde verantwoordelijkheden en kaders voor de raad van commissarissen een rol, zoals bijvoorbeeld neergelegd in het BBSH en de Governancecode Woningcorporaties. Daarnaast worden intern vast te stellen bevoegdheden, verantwoordelijkheden en kaders voor de raad van commissarissen besproken, alsook de documenten waarin deze worden vastgelegd, zoals de statuten en het reglement van de raad van commissarissen.

Het toetsingskader beschrijft de inhoudelijke kant van het toezicht houden, waarbij essentiële vragen zijn: wat is er nodig om de corporatie op de juiste maatschappelijke koers te houden en de continuïteit te waarborgen? Hoe ziet de strategische visie eruit en waaruit bestaat het beleidskader? Er wordt in dit verband onder meer ingegaan op het Jaarplan, het Ondernemingsplan en het Risicobeheersingssysteem.

Albert Kerssies, directeur VTW: "Goed toezicht hangt meer af van mentaliteit en oog hebben voor de zogenaamde soft controls - zoals motivatie, loyaliteit, integriteit, inspiratie en normen en waarden - dan van een verzameling goed geformuleerde en doortimmerde kaders. Maar deze kaders horen er wel degelijk bij. De handreiking maakt deze kaders toegankelijk en overzichtelijk. De VTW hoopt hiermee een bijdrage te leveren aan de verdere professionalisering en structurering van het interne toezicht bij woningcorporaties.

`Naar een toezichts- en toetsingskader voor woningcorporaties' kunt u bestellen bij de VTW. De kosten voor leden bedragen 15 euro en voor niet-leden 30 euro. Leden van de VTW ontvangen automatisch een gratis exemplaar.