Gemeente Twenterand


Rapport Herinrichtingplan `De Rusluie in zicht' overhandigd

Overhandiging

Vrijdag 28 oktober hebben wethouder Koster en Binnenmars het rapport `De Rusluie in zicht' van Gerhard Boes en Constant Buursen van het Historisch Museum overhandigd gekregen. Dit deden zij in het bijzijn van Mevrouw Ivanova van The Dutch-Russian International Center.

Het museum wil de afdeling over de Rusluie opnieuw inrichten door onder andere de inzet van moderne presentatiemiddelen. Hiermee wil het museum inspelen op het aanstaande bilaterale jaar tussen Rusland en Nederland in 2013.

Met de nieuwe inrichting wil het Historisch Museum Vriezenveen een nieuwe en unieke Twentse beleving creëren. Het projectidee past binnen het thema Cultureel Erfgoed, maar heeft ook een duidelijke link naar beleving en beweging (educatie).

Voor de herinrichting van het museum is een LEADER-subsidie aangevraagd. LEADER betekent vrij vertaald `Samenwerking voor plattelandsontwikkeling' en is een Europees subsidieprogramma dat de regionale (plattelands)ontwikkeling stimuleert. De omschrijving geeft weer wat de Europese Unie met LEADER voor ogen staat: een subsidieprogramma dat de bewoners inspireert om hun leefomgeving te helpen ontwikkelen. De Gemeente Twenterand en de Provincie Overijssel zorgen voor cofinanciering van dit project. Het bevorderen en stimuleren van dit soort projecten komt ten goede aan de gehele samenleving.

Het doel is om de gehele samenleving kennis te laten maken van cultureel erfgoed . Het authentieke verhaal van `De Rusluie' is daar lokaal, regionaal, nationaal en internationaal een prachtig voorbeeld van.