Nationaal Instituut voor de Statistiek België

Werkloosheid in een ruimer perspectief

Werkloosheid in een ruimer perspectief (PDF, 115.81 Kb)
Zie het origineel

Publicatiedatum: 10/11/2011

Soort persbericht: Persberichten statistieken, Statistieken - Arbeidsmarkt en levensomstandigheden

In 2010 zijn er in België 406.000 personen werkloos volgens de definities van het Internationaal Arbeidsbureau (IAB). Het gaat om personen die geen job hebben, actief op zoek zijn naar werk en beschikbaar zijn om te beginnen werken. Om een breder beeld te geven van verschillende groepen personen die dicht aanleunen bij de werkloosheid, ontwikkelde het Europees bureau voor de statistiek (Eurostat) samen met de EU-lidstaten drie nieuwe indicatoren ter aanvulling van de werkloosheid.
Zo blijkt dat er naast de 406.000 IAB-werklozen volgende groepen personen te onderscheiden zijn die heel wat kenmerken vertonen van werklozen:

- 37.000 deeltijds werkende personen die meer willen werken,
- 92.000 personen zonder werk, op zoek naar werk maar niet beschikbaar om te beginnen werken,

- 36.000 personen zonder werk, beschikbaar om te beginnen werken maar niet op zoek naar werk.

Dit blijkt uit de resultaten van de enquête naar de arbeidskrachten (Labour Force Survey) van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (FOD Economie) en van de 26 andere EU-lidstaten. Deze enquête peilt naar de voornaamste evoluties qua werkgelegenheid en werkloosheid volgens internationale definities, op basis waarvan een aantal belangrijke arbeidsmarktindicatoren (zoals de werkgelegenheids-, de werkloosheids- en de activiteitsgraad) worden opgesteld. De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie publiceert vandaag, net als het Europees bureau voor de statistiek (Eurostat), voor het eerst deze drie nieuwe indicatoren ter aanvulling van de werkloosheid.