KNHS

Meedoen aan wilde wedstrijden
10 november 2011
oefenspringen

Het deelnemen of medewerking verlenen aan wedstrijden waarvan het vraagprogramma niet door de KNHS is goedgekeurd of die niet bij de Regio en/of het Mendistrict zijn aangemeld is op grond van het Algemeen Wedstrijdreglement niet toegestaan. Bovendien brengt dit risicos met zich mee.

Bij goedgekeurde wedstrijden schept de KNHS voorwaarden voor een goed en correct verloop, registratie en nazorg. In het geval van calamiteiten is het denkbaar, dat deelnemers, juryleden, officials, wedstrijdgevende organisaties en hun bestuursleden/organisatoren (vaak zelfs persoonlijk) aansprakelijk zijn voor de gevolgen. Op de wedstrijdkalender van de KNHS staat aangegeven of voor de wedstrijd een goedgekeurd vraagprogramma is afgegeven.

Een uitzonderling op het niet aanmelden en het goedkeuren van het vraagprogramma is echter de onderlinge wedstrijd. Onderlinge wedstrijden (en de data ervan) hoeven niet te worden aangevraagd en goedgekeurd. Tijdens onderlinge wedstrijden mogen ook prijzen beschikbaar worden gesteld, alleen worden de resultaten niet geregistreerd. Aan onderlinge wedstrijden mogen echter leden van maximaal twee verenigingen deelnemen. Als KNHS-lid is het mogelijk om lid te zijn van meerdere verenigingen. Toch mogen deze leden maar voor één vereniging uitkomen op wedstrijden. Van dit laatste zijn uitgezonderd:
a) ponyruiters mogen tot het einde van het jaar waarin zij de 18-jarige leeftijd bereiken voor een ponyvereniging en een paardenvereniging uitkomen,
en b) indien een lidvereniging een bepaalde discipline statutair niet kan aanbieden is het toegestaan voor meer lidverenigingen uit te komen op wedstrijden.

Een oefendag zoals een oefendressuurdag of oefenparcours waarbij geen klassement en ook geen prijzen beschikbaar worden gesteld, hoeft dus niet bij de KNHS aangemeld en goedgekeurd te worden. Dit is immers geen wedstrijd, aangezien bij een wedstrijd altijd een klassement wordt opgemaakt. Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl > KNHS Verenigingen > Wedstrijdorganisatie en in het Algemeen Wedstrijdreglement.