Rijksoverheid

Nederland heeft meer dan 100.000 exporteurs

Nieuwsbericht | 10-11-2011

Nederland telt inmiddels meer dan 100.000 exporteurs. Het gaat hier om exporteurs van goederen en/of diensten samen. Het zijn steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen die over de grens gaan. Volgens de externe link: Internationaliseringsmonitor 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal exporteurs in de periode van 2002 tot 2009 gestegen met meer dan 35%.

Dit maakte waarnemend directeur-generaal Leeftink van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bekend tijdens de Exporteurs-bijeenkomst van Atradius in Amsterdam. Leeftink: 'Dit is goed nieuws want export is de motor van de Nederlandse economie'. Exporteurs zijn vooral actief in Europa, maar, aldus recent EU-onderzoek, in opkomende markten blijkt het Nederlandse MKB - in vergelijking met collega's uit andere EU-landen - niet goed te scoren

Export

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) geldt voor de periode van 1989 tot 2009 dat bijna de helft (45%) van onze economische groei kan worden toegeschreven aan de export. Nederland profiteert dus goed van de openheid van onze economie. Daarom blijft het ministerie van EL&I opkomen voor de belangen van Nederlandse exporteurs. Door maatregelen om de export te stimuleren zoals een exportkredietverzekering, door te werken aan betere randvoorwaarden, door handelsbelemmeringen op te heffen en economische diplomatie zoals economische experts op ambassades en handelsmissies.