Rijksoverheid

Vakbonden hard nodig bij private sectorontwikkeling ontwikkelingslanden

Nieuwsbericht | 10-11-2011

Ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden is niet een kwestie van bedrijven alleen. Juist niet. Maatschappelijke organisaties spelen een cruciale rol. Staatssecretaris Knapen sprak donderdag met Agnes Jongerius en Peter Gortzak van vakcentrale FNV over de rol die vakbonden spelen en hoe Nederlandse werknemersorganisaties hun partners in ontwikkelingslanden kunnen steunen.

Knapen constateert dat economische groei een noodzakelijke voorwaarde is voor duurzame armoedebestrijding. `Bedrijven zorgen voor die groei, maar de opbouw van lokale en nationale vakbonden is tegelijkertijd hard nodig. Vakbonden komen op voor arbeidsrechten en arbeidsomstandigheden, zijn de gesprekspartners van overheden, werkgevers en donoren als het gaat om sociale economische ontwikkeling en zetten druk op bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen', aldus de staatssecretaris.

Afgelopen vrijdag stuurde Knapen een brief aan de Tweede Kamer over het verbeteren van de private sector in ontwikkelingslanden. Daarin benadrukte hij het belang van het bevorderen van sterke sociale partners en een effectieve sociale dialoog in ontwikkelingslanden. Voor de ondersteuning van vakbonden in ontwikkelingslanden door FNV Mondiaal en CNV Internationaal is van 2009 tot en met 2012 EUR 57 miljoen euro beschikbaar.