CDA


Nieuws
begroting Provincie Gelderland 2011
donderdag 10 november 2011
Beste mensen,
Â
Afgelopen week hebben we de eerste begroting van dit College in de Provinciale Staten besproken. Was dat spannend? Natuurlijk is het spannend, omdat het voor de eerste keer is dat we onze plannen zo gedetailleerd bespreken met de Staten. Dit college wil het anders doen dan in het verleden, niet omdat we het vroeger niet goed deden, maar omdat de tijden, en de wereld, zijn veranderd.
Burgers verwachten iets anders van de overheid dan 10 jaar geleden. Gemeenten willen graag zien dat de provincie hun partner is, minder de overheid die hen controleert, maar vooral als een medeoverheid die samen de problemen oplossen. Die houding vergt een andere cultuur. De provincie heeft namelijk niet alle wijsheid in pacht, maar kan heel veel leren van anderen, zoals maatschappelijke organisaties, ondernemers, mede-overheden en burgers.
Wij zijn er voor hen.
Naast de begroting worden ook enkele plannen besproken, zoals een verdere uitwerking van ons land- en tuinbouwbeleid. Centraal hierbij staat dat er steeds meer maatschappelijke druk op deze sectoren komt. Daar zal de sector zelf veel aandacht aan moeten besteden. En de provincie wil hen ondersteunen door onder andere innovaties financieel te ondersteunen.
De meeste aandacht ging echter uit naar het nieuwe sociaal profiel. Het college meent dat ze mensen moeten ondersteunen in hun zoektocht naar meer zekerheid. Velen verkeren in een grote mate van onzekerheid. Wij willen mensen helpen leren omgaan met die onzekerheid. Dat doen we door vrijwilligersorganisaties te blijven ondersteunen. Een tweede wijziging betreft de behoefte aan onderzoek. Veel provinciaal geld gaat naar onderzoek en kennisvergaring. Daar hebben wij -trouwens ook veel gemeenten- geen behoefte meer aan. Het gaat tegenwoordig steeds meer om het opbouwen van netwerken, veel minder om het verrichten van onderzoek. Dat kunnen anderen veel beter doen.
Kortom, veel nieuwe plannen, die konden rekenen op steun van de staten. Het wordt een mooi jaar.