Gemeente Haaksbergen


Marktplan centrum

10-11-2011 Marktplan centrum

Het oorspronkelijke Marktpromenadeplan, met een doorsteek van de Markt naar de Hibbertstraat is nu definitief van de baan. Dat is althans het voorstel dat het college doet aan de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders stellen de raad voor de haalbaarheidsstudie "De Markt Centraal" als nieuw uitgangspunt voor de verdere uitwerking van de centrumplannen te nemen.

Nog niet zo lang geleden leek het erop dat het Marktpromenadeplan in Haaksbergen gerealiseerd zou gaan worden door ontwikkelaar Rabo Vastgoed. Die wilde uiteindelijk niet tekenen, waarop de gemeente besloot afscheid te nemen van deze ontwikkelaar. De rechter oordeelde later ook dat de gemeente volledig in haar recht stond.

Wethouder Ruimte Marcel Diepenmaat legt uit: "Ondertussen stond ook de tijd niet stil. De demografische ontwikkelingen, de ontwikkelingen in de detailhandel en de economische crisis hebben ervoor gezorgd dat Haaksbergen op dit moment behoefte heeft aan een alternatief en kleinschaliger centrumplan. Kleiner, maar wél net zo mooi."

In februari van dit jaar besloot het college dan ook dat er onderzocht moest worden of een alternatief centrumplan haalbaar was. Uitgangspunten waren: de ontwikkelingen concentreren rond de markt en een kleinschaliger programma met minder winkels en woningen. Dat onderzoek is nu afgerond en in oktober gepresenteerd aan gemeenteraadsleden en ondernemers. Naar aanleiding van hun reacties is het rapport definitief gemaakt.

Diepenmaat is tevreden over de aanbevelingen in het rapport. "Haaksbergen heeft op dit moment een langgerekt winkelgebied. Dit Marktplan concentreert toekomstige ontwikkelingen vooral rond de markt. Dat is ook wat mensen willen. Ze kopen steeds meer via internet. Ze komen naar een stads- of dorpscentrum omdat het daar gezellig is en omdat daar veel winkels dicht bij elkaar zitten. Het nieuwe Marktplan voorziet in die behoefte."

De bedoeling is dat de gemeenteraad in november nog een besluit neemt over het nieuwe Marktplan. Voor het vervolg wordt een stappenplan opgesteld. Hierin staat beschreven op welke manier het college over zal gaan tot verdere uitwerking van de haalbaarheidsstudie. Gedurende dit traject zal ook zo snel mogelijk gestart worden met het opstellen van het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan, met de daarbij behorende inspraak.

Bekijk hier de plattegrond van het Marktplan.