CDA


Van Toorenburg: betere verslavingszorg in gesloten inrichtingen donderdag 10 november 2011

Naar aanleiding van een tweetal televisie-uitzendingen voerde de Tweede Kamer deze week een debat met staatssecretaris Teeven over de veiligheid in gesloten inrichtingen (een particuliere jeugdinrichting en een zorginstelling voor (onder meer) TBS-gestelden). In de uitzendingen werd pijnlijk duidelijk dat de beveiliging van deze gesloten inrichtingen ernstig tekort schiet.

Woordvoerder Madeleine van Toorenburg sprak tijdens het debat met de staatssecretaris over de twee huidige stiefkindjes van gesloten (zorg)inrichtingen: de beveiliging en de verslavingszorg. Zij stelde ten aanzien van de beveiliging voor: âlaten zorginstellingen hun licht opdoen bij de gevangenissen die veel meer ervaring hebben met beveiliging.â De staatssecretaris deelde hierop mede dat hij nadere onderzoeken naar de beveiligingsproblemen heeft uitgezet maar het punt dat Van Toorenburg heeft gemaakt, beslist meeneemt. Daarnaast pleitte de CDA-fractie voor betere verslavingszorg. Tijdens éen van de twee uitzendingen vertelden jongeren namelijk dat zij in de inrichting konden beschikken over drank en drugs binnen de inrichting. âEen bizarre vertoningâ, aldus Van Toorenburg. De behoefte aan deze verboden middelen is te groot en de verslavingszorg moet veel effectiever. Zij kreeg van de Staatssecretaris de toezegging dat hierin volgend jaar extra zal worden geïnvesteerd.

Van Toorenburg was zeer onaangenaam verrast toen de staatssecretaris vertelde dat hij een hele lastige jeugdige in een inrichting voor volwassenen had geplaatst. Zij beklaagde zich erover dat de staatssecretaris eerst bijzondere beveiligingsafdelingen voor jeugdigen had gesloten en nu moest kiezen voor de armoede-optie: plaatsing in een gevangenis voor volwassenen. Van Toorenburg: âDat mag nooit meer gebeurenâ. Teeven wilde haar niet toezeggen, hetgeen voor haar reden is hem hiertoe, per motie die een kamermeerderheid tegemoet mag zien, op te roepen.