Delixl

Deli XL rijdt klimaatneutraal op Dag van de Duurzaamheid

10-11-2011

Intern en extern reduceren = klimaatneutraal

" We kunnen enorm veel doen aan de eigen uitstoot, maar er zijn grenzen: onze gekoelde distributiecentra blijven energie verbruiken en onze vrachtwagens ook. We kijken daarom ook verder. Op de Dag van de Duurzaamheid reduceren we de rest van onze dagelijkse uitstoot eenmalig extern door te investeren in het Paradigm houtovens project in Kenia van de Climate Neutral Group. Dit project reduceert extern CO2
-uitstoot en biedt daarnaast de lokale bevolking tal van voordelen, zoals betere leefomstandigheden. Deze dag van de duurzaamheid is voor ons ook als het startpunt van een project naar de mogelijkheden voor verdergaande reductie van onze milieubelasting. "

Erin Troost
Programmamanager MVO

De derde landelijke Dag van de Duurzaamheid wordt dit jaar op vrijdag 11 november gevierd. Op deze dag vinden er verspreid door heel Nederland, duizenden duurzame activiteiten plaats. Foodservice groothandel Deli XL doet mee door op deze dag haar bedrijfsvoering klimaatneutraal in te zetten. Zowel door eigen reductie, als door samenwerking met de Climate Neutral Group.

Deli XL levert eten en drinken aan horeca, catering en zorg. Met 16 distributiecentra en 400 vrachtwagens vervult het bedrijf daarmee een vitale rol op plekken waar buitenshuis gegeten wordt. Het vers, veilig en snel bezorgen van de producten kost echter ook een hoop energie. Het bedrijf wil haar energieverbruik reduceren en heeft zichzelf als doel gesteld om in 2015 20% minder CO2 uit te stoten per ton product ten opzichte van 2008. Op de dag van de duurzaamheid doet Deli XL daar een schepje bovenop, met een extra reductie van 83 ton CO2.

Aandacht voor wagenpark
Deli XL richt zich bij het reduceren van haar uitstoot vooral op haar wagenpark, onder meer door de inzet van fleet telematics (boordcomputers), efficiënte ritplanning, training in het nieuwe rijden en de introductie van Lange Zware Vrachtwagens (LZV's) begin volgend jaar. Erin Troost, Programmamanager MVO bij Deli XL: "Ons MVO-beleid is geïntegreerd in onze hele bedrijfsvoering, waarbij we ernaar streven om tot de top 10 van duurzame bedrijven te behoren in de foodbranche. Aandacht voor CO2-reductie hoort daarbij. Inmiddels hebben we negen procent CO2 gereduceerd, ontvingen we dit voorjaar de Lean and Green Award en deze zomer ons eerste ISO 14001 certificaat."

Intern en extern reduceren = klimaatneutraal
"We kunnen enorm veel doen aan de eigen uitstoot, maar er zijn grenzen: onze gekoelde distributiecentra blijven energie verbruiken en onze vrachtwagens ook. We kijken daarom ook verder. Op de Dag van de Duurzaamheid reduceren we de rest van onze dagelijkse uitstoot eenmalig extern door te investeren in het Paradigm houtovens project in Kenia van de Climate Neutral Group. Dit project reduceert extern CO2
-uitstoot en biedt daarnaast de lokale bevolking tal van voordelen, zoals betere leefomstandigheden. Deze dag van de duurzaamheid is voor ons ook als het startpunt van een project naar de mogelijkheden voor verdergaande reductie van onze milieubelasting." Deli XL zal samen met leveranciers en klanten gaan onderzoeken hoe zij in de toekomst gezamenlijk tot een klimaatneutrale bedrijfsvoering kunnen komen.

Over Climate Neutral Group - www.climateneutralgroup.com Climate Neutral Group is een social-venture die streeft naar een klimaatneutrale wereld; zorgen dat ons handelen als mens en organisatie geen negatieve impact heeft op het klimaat. De missie van Climate Neutral Group is zoveel mogelijk organisaties te helpen de transitie te maken naar klimaatneutraal ondernemen en om klimaatneutrale diensten en producten te ontwikkelen voor hun klanten. Elke organisatie veroorzaakt namelijk in meer of mindere mate CO2-uitstoot. En daarmee heeft elke organisatie, onbedoeld, een negatief effect op het klimaat. Climate Neutral begeleidt organisaties, stap voor stap, naar het ontwikkelen, uitwerken en uitvoeren van een klimaatneutraal product, evenement of onderneming. De projecten t.b.v. externe reductie voldoen aan strenge kwaliteitscriteria (VCS en Gold Standard).

Over Paradigm houtovens project
De houtovens in het Paradigm project zijn ontwikkeld ter vervanging van het traditionele koken op open vuur. Door de efficiënte verbranding van deze houtovens is er veel minder hout nodig, is de CO2-uitstoot teruggebracht en is er nauwelijks tot geen rookontwikkeling. De vermindering in CO2-uitstoot resulteert in CO2-credits die financiering van dit project mogelijk maken.
In Kenia koken ongeveer 90% van alle huishoudens op open vuur. Dit vuur wordt tussen twee stenen, in de woning zelf, gestookt met hout en/of houtskool. Het hout wordt zo zeer inefficiënte verbrand, ook is er veel hout nodig om te kunnen koken en er ontstaat veel rookontwikkeling. Door het vele hout dat nodig is en de verbranding daarvan ontstaat er veel CO2-uitstoot maar zorgt ook voor lokale ontbossing. Tegelijkertijd is het inademen van de rook zeer schadelijk voor de gezondheid, voor alle aanwezige gezinsleden. Om aan voldoende hout te komen, lopen de vrouwen vaak dagelijks afstanden van zo'n 15km. Als er geld is om hout te kopen gaat dit ten koste van andere huishoudelijke benodigdheden. In dit project zijn houtovens ontwikkeld in samenwerking met de lokale bevolking. Ook de productie en verkoop van deze houtovens vindt lokaal plaats. De houtovens zijn gemaakt van duurzame materialen en zorgen voor een zeer efficiënte verbranding van het hout. Hierdoor is er aanzienlijk minder hout nodig, is er minder CO2-uitstoot en is er nauwelijks tot geen rookontwikkeling. Met de komst van deze efficiënte houtoven is het lokale leven aanzienlijk verbeterd! Doordat er minder hout nodig is, kan tijd en geld aan andere zaken worden gespendeerd en door de verminderde rookontwikkeling is de lokale gezondheid sterk verbeterd. Tot slot wordt ook de lokale ontbossing tegengegaan.

Meer weten?

Voor nadere informatie en/of het opvragen van meer foto's:

Simon de Ridder, Communicatiemanager Deli XL
Telefoonnummer:
(0318) 678 662
E-mailadres:
simon-de.ridder@delixl.nl