Gemeente Halderberge


Realisatie Tivoliplein stap dichterbij

In juni 2011 heeft het ontwerp bestemmingsplan Tivoliplein ter inzage gelegen. Op basis van de ontvangen reacties heeft de gemeente het plan op een aantal punten gewijzigd. Wethouder Bert Suijkerbuijk en projectontwikkelaar Van Agtmaal hebben onlangs de gemeenteraadsleden en de omwonenden hierover geïnformeerd. Vervolgens zal de gemeenteraad op 15 december een besluit nemen over het ontwerp bestemmingsplan.

Wat wordt er gebouwd?

Tegenover de basiliek, op het Tivoliplein, bouwen aannemersbedrijf Van Agtmaal BV en Bernardus Wonen huur- en koopappartementen. In de plint van het gebouw is er ruimte voor commerciële voorzieningen. Per appartement moet er 1,7 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Om aan deze parkeernorm te kunnen voldoen, wil Van Agtmaal een parkeervoorziening bouwen ten oosten van hotel restaurant Tivoli.

Tivoliplein - sfeerimpressie vanaf het plein

Waarom geen parkeerkelder meer?

In het plan stond eerst een parkeerkelder onder het Tivoliplein. De in- en uitrit hiervan was onder het te slopen gebouw "Markt 68" en zou uitkomen bij het Collegestraatje. De rechter heeft echter verboden om dit Rijksmonument te slopen. Daarom moest er gezocht worden naar een andere locatie voor de in- en uitrit. Een oplossing werd gevonden in de gevelwand aan de Markt. Door een motie van de gemeenteraad voor een zogenoemd open plein moest deze in- en uitrit opschuiven. Hierdoor kwam de ontsluiting te dicht bij de verkeerslichten te liggen en zou de hellingbaan direct uitkomen op het trottoir, zonder opstelruimte voor auto`s. Dit is in het kader van verkeersveiligheid niet gewenst. Daarnaast werd de capaciteit van de kelder ook te klein, vanwege het niet meer mogen slopen van Markt 68 en omdat een kelder gebouwd moet worden op veilige afstand van de omliggende monumenten.

Waar kan er dan geparkeerd worden?

Omdat de parkeerkelder geen optie meer is, heeft het college gekozen voor een bovengrondse parkeergelegenheid ten oosten van hotel Tivoli. Reden is dat in het Beeldkwaliteitsplan dit gebied is benoemd tot gebied voor Wonen en Parkeren. Als tussenoplossing heeft de gemeente in 2010 besloten om het terrein van de voormalige fabriek Buijs Negerzoenen te gebruiken als tijdelijk parkeerterrein voor de duur van maximaal vijf jaar.

Wat is er gewijzigd in het plan?

De gewijzigde parkeervoorziening was opgenomen in het ontwerp bestemmingsplan, dat in juni ter inzage heeft gelegen. Uit de reacties op dit plan bleek dat de omwonenden vooral kritisch zijn op de parkeergelegenheid en de verkeersafwikkeling. Zij maken zich zorgen dat de parkeerdruk in de buurt toeneemt. Om te voorkomen dat dit gebeurt, wil het college het ontwerp bestemmingsplan op de volgende punten aanpassen:

* De geplande parkeervoorziening, achter hotel restaurant Tivoli, wordt alleen toegankelijk voor bewoners van de te bouwen appartementen. De aanrijroute wordt eenrichtingsverkeer. Voor de inrit naar de parkeervoorziening verdwijnt er minder groen dan vooraf gedacht. De parkeervoorziening bestaat uit drie lagen, waarbij de eerste laag deels onder de grond komt te liggen. De lage kant van de parkeervoorziening is gesitueerd aan de kant van de huizen.

* De parkeervoorziening is compact gehouden, ligt in het groen, de auto`s zijn uit het zicht, en er worden geen lantaarnpalen maar zogenaamde downlighters in de balustrade toegepast.
* Van de 39 bestaande garageboxen komen er 25 parkeerplaatsen terug in de gebouwde voorziening.

* Onder de parkeergarage komt een gesloten bassin voor het opvangen van water, zodat het probleem met de waterhuishouding in het gebied wordt opgelost.

* De gemeente gaat de Lollestraat herinrichten. Dit zat al in de planning omdat de riolering vervangen moet worden, maar is nu vervroegd. De gemeente wil van de Lollestraat eenrichtingsverkeer maken en parkeerhavens realiseren: eerst aan de ene kant van de straat, daarna aan de andere kant van de straat. Dit moet snelheidsverlagend werken. De gemeente verwacht dat het verkeer, door deze maatregelen, in het eerste deel van de Lollestraat nauwelijks zal toenemen vanwege het eenrichtingsverkeer. In het tweede gedeelte wordt het hierdoor zelfs rustiger. De gemeente zal nog in gesprek gaan met de bewoners over hoe de straat er uit komt te zien.

Om de parkeerdruk te verminderen in het gebied, worden binnenkort parkeerplaatsen in gebruik genomen bij het oude hotel Tivoli. Daarnaast onderzoekt de gemeente of het mogelijk is om extra parkeermogelijkheden bij het gemeentehuis en in de Parklaan te creëren.

Maquette Tivoliplein en omgeving met in het midden de parkeervoorziening

Hoe nu verder?

Het college legt de nota van zienswijzen en het ontwerp bestemmingsplan voor aan de gemeenteraad. De raad neemt op 15 december hierover een besluit. Als zij het plan vaststelt, legt de gemeente het bestemmingsplan weer zes weken ter inzage. Afhankelijk van de reacties, kan hierna voor de parkeervoorziening een vergunning worden verleend.

Meer informatie?

Meer informatie vindt u op de webpagina "Deelproject Tivoliplein in Oudenbosch" onder "Wonen en Leefomgeving" > "Projecten" > "Oudenbosch".