Politie Brabant Zuid-Oost

Brand leidt tot hennepkwekerij tijdens actieweek Taskforce

Eindhoven, 10-11-2011 o Onder regie van de Taskforce aanpak georganiseerde criminaliteit zijn deze week in Brabant op verschillende dagen en in verschillende steden hennepkwekerijen ontruimd. De resultaten van deze actieweek bevestigen nogmaals het beeld dat de hennepteelt al lang zijn onschuld heeft verloren.

Tijdens de eerste actiedag op dinsdag 8 november werden in Eindhoven in een kelder ruim 600 hennepplanten aangetroffen en twee vuurwapens. Het Eindhovens hennepteam moest de geplande werkzaamheden staken om assistentie te verlenen bij een brand verderop in de stad. De oorzaak daarvan bleek een levensgevaarlijk aangelegde hennepkwekerij op de zolder van de rijtjeswoning. De politie onderzoekt of het geknoei met het elektriciteitsnetwerk aangemerkt kan worden als een misdrijf, waardoor de strafmaat zal toenemen.

Ruim 2500 planten, 12 verdachten en diefstal stroom

In totaal zijn deze actieweek 11 verschillende locaties doorzocht in Den Bosch, Eethen, Oosterhout, Sprang-Capelle, Tilburg, Hoogerheide, Bergen op Zoom en Eindhoven. Hierbij zijn in totaal ruim 2500 planten, 146 hennepstekjes, 2 plakken hasjiesj, 2 vuurwapens en 2 knipperijen aangetroffen en 12 personen zijn aangehouden Daarnaast hebben de fraude inspecteurs van de netbeheerder bij nagenoeg iedere woning diefstal van stroom geconstateerd.

Meer verliezen dan hun vrijheid

De invallen en controles passen in de bredere aanpak van de Taskforce om de informatiepositie van de overheid te verbeteren, zodat criminele verbanden eerder zichtbaar worden. Bovendien zorgt de integrale aanpak van politie, gemeenten, belastingdienst en andere partners ervoor dat criminelen meer verliezen dan hun vrijheid. Gegevens uit deze actieweek worden namelijk gedeeld, er wordt conservatoir beslag gelegd op enkele woningen en de netbeheerder doet aangifte van stroomdiefstal en factureert de gederfde schade.

Georganiseerde criminaliteit in Brabant terugdringen

In de Taskforce B5 werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Dat gebeurt door de criminelen en hun organisaties strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aan te pakken. Om dat mogelijk te maken, delen de betrokken organisaties hun informatie en werken ze samen aan de analyse. Op die manier worden systematisch criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart gebracht, die vervolgens aangepakt kunnen worden. Hoewel het accent bij de invallen en controles nu ligt op de hennepteelt, richt de Taskforce zich op alle deelgebieden waar de georganiseerde criminaliteit zich manifesteert als heling, witwassen en vastgoedfraude.

De Taskforce roept inwoners van Brabant op hun buurt veiliger te maken door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (telnr 0800-7000.