Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 10 november 2011

Project Mobiel Engels Leren wint eerste prijs Europees Talenlabel

Gepubliceerd op 10 november 2011

Het project Mobiel Engels Leren, een samenwerkingsverband tussen de UvA (Instituut voor Informatica), Earlybird en MLMasters, heeft de eerste prijs gewonnen op de Levende Talen-conferentie.

Het Europees Talenlabel, een Europese prijs voor innovatieve talenprojecten, kent jaarlijks een prijs toe aan de meest innovatieve projecten op het gebied van onderwijs in levende talen. Het project Mobiel Engels Leren, een applicatie op de mobiele telefoon waarmee jonge leerlingen (groep 5 van de basisschool) Engelse woorden leren, is als beste uitgekozen uit negen eerder genomineerde projecten.

Engels leren in de dierentuin

De jury prees het vernieuwende gehalte van het Mobiel Engels Leren-project. Hierbij wordt een duidelijke relatie gelegd tussen het leren van Engels op school en buiten school en het leren van Engels in combinatie met andere domeinen (bijvoorbeeld biologie of wereldoriëntatie) in een motiverende leeromgeving. De jury was ook onder de indruk van de wetenschappelijke onderbouwing van het onderzoek.

De applicatie biedt korte, door een native speaker uitgesproken verhaaltjes aan geïllustreerd met videofilmpjes. Deze verhaaltjes gaan over dierentuindieren, hun oorspronkelijke habitat, leefgewoonten, kenmerkend gedrag en uiterlijke bijzonderheden. Nadat de leerlingen de leerstof hebben beluisterd en bekeken, moeten ze een aantal vragen beantwoorden om hun begrip van de tekst vast te stellen.

Uit een eerdere studie is gebleken dat leerlingen die twee weken lang thuis beschikken over de applicatie op de telefoon beter presteren bij een natoets dan leerlingen die uitsluitend op school met hetzelfde beeld- en geluidsmateriaal via de computer werken.

Het Europees Talenlabel

De prijs bestaat uit 5000 euro en het `Europees Talenlabel', een oorkonde getekend door de minister van Onderwijs, de eurocommissaris voor Onderwijs, en de voorzitter van de jury. Het geldbedrag wordt onder de drie projectpartners verdeeld en besteed aan een lopend vervolgproject, gesubsidieerd door Kennisnet, waarin een nieuwe applicatie wordt ontwikkeld.

Het Europees Talenlabel wordt sinds 1998 jaarlijks uitgereikt. In Nederland organiseert het Europees Platform - internationaliseren in onderwijs de wedstrijd, in opdracht van het Ministerie van OCW.