FNV KIEM

Voortgang onderhandelingen cao Grafimedia

donderdag 10 november 2011

Afgelopen dinsdag was het dan eindelijk zover. De cao-onderhandelingen Grafimedia zijn gestart en zorgden gelijk voor verwarring.

De werkgeversdelegatie schetste in hun openingswoord hoe de vlag erbij hangt in de sector (hoge grondstof- en inktprijzen, nog steeds veel reorganisaties, faillissementen en een hoge overcapaciteit). Zij deelde ons mee dat er géén loonsverhoging in 2012 gegeven kan worden. Hierna namen wij het woord en brachten wij de voorstellen over tafel;

o 2,5% loonsverhoging + EUR300,- koopkrachttoeslag per 1-2-2012 voor een 1-jarige cao
o Oplosmiddelen de sector uit!
o Aanvulling op art.1.4.6; betrokken achterban geeft doorslag bij raadpleging van or.
o Vervanging huidige RFR: Bij reorganisatie; werkgever moet in overleg treden met bonden om sociaal plan af te spreken. Bij faillissement: iedereen recht op arbeidsmarktanalyse + bemiddeling bij C3 én nog een potje voor zeer moeilijk bemiddelbaren.
o Spaarloon: afspraken over werkgeversbijdrage van 1,05% o Nieuwe wetgeving met betrekking tot vakantiedagen en AOW: alle vakantiedagen een verjaringstermijn van vijf jaar (zoals het nu ook is!) en de arbeidsovereenkomst eindigt op de dag dat iemand 65 jaar wordt.

Werkgevers reageerden (na een schorsing van anderhalf uur) dat ze hierop binnenkort schriftelijk gaan reageren en dat zij vooral niet begrepen dat vakbonden met zulke voorstellen kwamen. Ons aanbod dat we graag bereid zijn om onze voorstellen nader toe te lichten sloegen de werkgevers vervolgens in de wind.

FNV KIEM begrijpt het allemaal wel heel goed. Je hebt na 2 jaar recht op een fatsoenlijke en verantwoorde loonsverhoging! Alles is het afgelopen jaar gemiddeld 2% per jaar duurder geworden en komend jaar is de inflatie geschat tussen 1,5% en 2%. Je hebt recht op een gezonde werkplek, je spaarloongeld en een goede vervanging voor de huidige RFR-regeling. Daar staat FNV KIEM voor en met jouw hulp zullen wij hiervoor blijven gaan! Op 5 december gaan we verder onderhandelen. Uiteraard houden we je op de hoogte!

De onderhandelingsdelegatie;
Jos Cohen, Peter Jansen, Bruin Bruinsma en Bernard van Iren