Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Beter zicht op kwaliteit van zorg door patiëntenversie medische richtlijn

10 november 2011

Patiënten krijgen binnenkort beter zicht op de kwaliteit van de zorg. Medisch specialisten gaan samen met onder meer de NPCF speciale samenvattingen voor patiënten maken van medische richtlijnen. Deze samenvatting maakt het voor de patiënt inzichtelijk wat specialisten hebben afgesproken over welke behandeling past bij welke ziekte of aandoening.

Medisch behandelingen moeten voldoen aan de wensen en eisen van zowel zorgverleners als patiënten. Daarom is het van belang dat patiënten betrokken zijn bij het opstellen van medisch-specialistische richtlijnen. Om dit te bekrachtigen tekenden Frank de Grave, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en Wilna Wind, directeur NPCF een intentieverklaring.

Totaal pakket
"Voor patiënten zijn deze samenvattingen van de richtlijnen belangrijk. Als je als patiënt te horen krijgt dat je ziek bent, kan je met de informatie uit een specifieke richtlijn afleiden wat je kunt verwachten van de zorg. Patiëntensamenvattingen moeten onderdeel zijn van een totaal pakket aan informatie dat de patiënt nodig heeft", aldus Wilna Wind.

Richtlijnen zijn het uitgangspunt van professionals bij het verlenen van die zorg. Richtlijnen geven aanbevelingen die zorgverleners helpen om goede zorg te verlenen, gebaseerd op Wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring.

App
De patiëntensamenvattingen zullen samen met de richtlijnen makkelijk toegankelijk zijn. Met de lancering van de website www.kwaliteitskoepel.nl zijn al meer dan 300 medisch specialistische richtlijnen via internet ontsloten. Ook is er een App ontwikkeld.