CDA


CDA en VVD nemen maatregelen voor nihilbijtelling autoâs donderdag 10 november 2011

Pieter Omtzigt heeft namens het CDA een amendement ingediend om de nihilbijtelling voor zuinige autoâs aan te passen. Dit deed hij samen met de VVD. Voor autoâs met range-extender en plug-in hybride autoâs die minder dan 50gr/km CO2 uitstoten, wordt de bijtelling over twee jaar aangepast. Vanaf 2014 wordt deze 7% voor nieuwe leasecontracten. Leaseautoâs waarvoor al contracten zijn afgesloten vallen dan nog maximaal 5 jaar onder 0%-bijtelling.

Vol elektrische autoâs blijven vrijgesteld van bijtelling: deze staat op 0% en blijft op 0%. Deze autoâs hebben geen CO2-uitstoot.

Het CDA en de VVD kwamen tot deze maatregelen, omdat er een duidelijk verschil is tussen deze autoâs. Volledig elektrische autoâs hebben geen CO2-uitstoot, in tegenstelling tot range-extenders en plug-in hybrides die ook op een benzinemotor rijden. CDA en VVD vinden het belangrijk dat de doorbraaktechnologie van de range-extenders en de plug-in-hybrides nog twee jaar maximaal gestimuleerd worden. Daarna is het echter belangrijk dat de vol elektrische autoâs, die geen CO2-uitstoot hebben en maximaal ca 200 km kunnen rijden, op een gezonde manier kan concurreren met de deels elektrische autoâs. 7% is voor deze autoâs nog steeds een zeer aantrekkelijke bijtelling, voor minder milieuvriendelijke autoâs loopt deze bijtelling op tot 25%.

Naast de aanpassing van het bijtellingstarief zorgt het amendement ook voor een fiscale stimulans op het rijden op groen gas. Op deze manier wordt niet alleen een duurzame techniek bevorderd, maar ook een duurzame en schone brandstof.