Gemeente Almelo

Presentatie Jaarboek Twente

9 november 2011 - In de Burgerzaal van het Stadhuis vond gistermiddag de presentatie plaats van het Jaarboek Twente 2012. Het eerste exemplaar werd door de heer Harrie Morshuis, voorzitter van de Uitgeverij TwentseWelle, officieel overhandigd aan loco-burgemeester Jan van Marle. Ook de heren G.J.H. Vloedbeld en G.J.M. Vloedbeld, zoon en kleinzoon van de schrijver mr. G.B. Vloedbeld (1884-1961) ontvingen een exemplaar.

De bijeenkomst over het 51^e Jaarboek Twente met als thema 'Behoud door verandering' werd door de heer Kees van der Meiden, directeur van TwentseWelle, geopend. Hierna sprak mevrouw Riet Strijker over haar artikel in dit Jaarboek over de Mans Kapbaargtunnel in Almelo. Zij noemt deze tunnel de leukste tunnel van Twente. Deze mozaïektunnel beeldt het verhaal uit van Mans Kapbaarg, een Almelose jongeman van 200 jaar geleden, die na zijn militaire diensplicht in het leger van Napoleon bij thuiskomst vele fantastische verhalen vertelde.

De Almelose onderwijzer en schrijver, Mr. G.B. Vloedbeld (1884-1961) heeft deze verhalen verzameld en aangevuld. In het Jaarboek staat de levensloop van mr. Vloedbeld, geschreven door zijn zoon en een kleinzoon van mr. Vloedbeld had de eindredactie.

Tijdens het officiële gedeeelte gaf ook de heer Matthijs Wanrooij een inleiding over zijn bijdrage aan het Jaarboek over Huis te Breckelenkamp

De Twentse Almanak 2012 werd tijdens deze bijeenkomst ook onder de aandacht gebracht.

Het Jaarboek Twente is voor iedereen die in de streekcultuur van Twente is geïnteresseerd. Het is bovendien een podium voor ieder die bijzonderheden over verleden en heden van deze streek wil publiceren. Niet alleen historie en cultuur, maar ook streektaal, archeologie, geologie, bouwkunst, markante personen en eigentijdse maatschappelijke ontwikkelingen kunnen aan bod komen.