Korps Landelijke Politiediensten

Resultaten Stop & Go Merwedelijn

Gorinchem, 11-11-2011 o Op donderdag 10 november 2011 is op en rond station Gorinchem een grote OV-controle gehouden. De zogenaamde Stop&Go-actie was een initiatief van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) in samenwerking met regiopolitie Zuid-Holland-Zuid, Arriva, ProRail en toezichthouders van de gemeenten Gorinchem en Hardinxveld-Giesendam. Naast Arriva leverden ook de streekvervoerders Connexxion en Veolia een bijdrage aan de controleactie.

De Stop&Go-actie had als doel de veiligheid van reizigers, OV-personeel en bewoners op en rond station Gorinchem te vergroten en de rust en orde op het station te waarborgen. Daarnaast wilden de samenwerkende partijen ervaring opdoen met een breed opgezette controleactie op de MerwedeLingelijn. De genoemde partijen werken al langer succesvol samen om de sociale veiligheid op de MerwedeLingelijn, de spoorlijn van Dordrecht naar Geldermalsen, te verbeteren.

Een Stop&Go-actie is een 100% controle waarbij alle reizigers in treinen en bussen bij het in- en uitstappen worden gecontroleerd op het bezit van een geldig vervoersbewijs. Reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs worden meteen uit het openbaar vervoer gehaald om de betalende reizigers niet te duperen met vertragingen.

De gezamenlijke controleactie in Gorinchem begon om 15.00 uur en duurde tot ongeveer 20.00 uur. In die tijd werden 2219 reizigers gecontroleerd, deels in de trein en de bus en deels bij het in- en uitstappen. Bij de controleactie waren 50 medewerkers van de OV-bedrijven, gemeentes en de politie betrokken.

Resultaten
In totaal zijn 29 bekeuringen en zes waarschuwingen uitgedeeld. Negen reizigers hadden geen geldig vervoersbewijs, één reiziger kreeg een boete voor het vervuilen van zijn zitplaats. Daarnaast deelde ProRail 19 bekeuringen uit op de spoorwegovergang op de Banneweg. In negen gevallen ging het om het negeren van rood licht; acht automobilisten kregen een proces-verbaal voor stoppen op de overweg tijdens het filerijden in de spits. Verder reed één automobilist zonder gordel, terwijl een ander een proces-verbaal kreeg wegens een overvolle achterbank met vijf passagiers.

Van de overtreders is één persoon aangehouden en ingesloten wegen diverse openstaande geldboetes. Het betreft een veelpleger die in totaal voor 460 euro geldboetes had openstaan.