Ingezonden persbericht


utrecht, 10 november 2011

Persbericht

Trading update derde kwartaal 2011

SNS REAAL rapporteert nettowinst van 42 miljoen
HoofdPuNTEN iN HET dERdE kwARTAAL

· · · · · · · Nettowinst kernactiviteiten van 111 miljoen; groei in sparen, banksparen, pensioenen en overlijdensrisicoverzekeringen Afnemend verlies Property finance van 69 miljoen; fors lagere waardeverminderingen leningen SNS Bank (kernbedrijf) boekt nettowinst van 50 miljoen, na 11 miljoen netto afboeking op Griekse staatsobligaties Nettowinst Verzekeringsactiviteiten van 89 miljoen, positief beïnvloed door rentederivaten Core Tier 1 ratio SNS Bank NV stijgt tot 8,6%1 dNB solvabiliteitspercentage van de Verzekeringsactiviteiten robuust op 185%, maar lager als gevolg van volatiele financiële markten kredietlimieten SNS Zakelijk en Property finance verder teruggebracht met 0,6 miljard

"Tegen de achtergrond van de Europese overheidsschuldencrisis heeft ons kernbedrijf zich in het derde kwartaal goed gehandhaafd, met een nettowinst van 111 miljoen. dit werd gedreven door goede commerciële prestaties bij sparen, banksparen, pensioenen en overlijdensrisicoverzekeringen. Bij Property finance is het verlies teruggebracht dankzij de vooruitgang die we hebben geboekt met de afbouw van de leningenportefeuille en de lagere waardeverminderingen. de core Tier 1 ratio van SNS Bank is verder gestegen. de rest van het jaar blijven we ons inspannen om onze strategische prioriteiten te realiseren, te weten een verdere afbouw van Property finance en een versterking van onze kapitaalspositie. Tegelijkertijd blijven we werken aan de toename van onze klantenbasis en een verbetering van de klanttevredenheid onder handhaving van een strikte kostendiscipline" aldus Ronald Latenstein, voorzitter van de Raad van Bestuur.


1

Berekend op basis van Basel ii, rekening houdend met de 80% ondergrens van Basel i.

SNS REAAL Persbericht 10 november 2011


1



SNS BANk (kERNBEdRijf)
de totale rentebaten van SNS Retail Bank waren hoger dan in het derde kwartaal van 2010. de netto rentemarge op hypotheken was stabiel en het marktaandeel van SNS Retail Bank in nieuwe hypotheken daalde licht tot 5,9% (2010: 6,1%). Netto rentebaten uit spaargelden waren wederom hoger, voornamelijk gedreven door het hogere niveau van spaargelden. de particuliere spaartegoeden namen in het derde kwartaal toe met 0,3 miljard tot 30,8 miljard, overeenkomend met een marktaandeel van 10,2%. Bankspaartegoeden, onderdeel van de totale spaartegoeden, stegen met 152 miljoen tot 1.185 miljoen. de recente introductie van een nieuwe betaalrekening bij SNS Retail Bank kende een bemoedigende start. Provisie-inkomsten waren stabiel vergeleken met het derde kwartaal van 2010. overige inkomsten daalden fors als gevolg van negatieve reële waardeveranderingen in de hypotheekportefeuille van dBV, lagere handelsresultaten en lagere resultaten uit de terugkoop van eigen schuldpapier. de operationele lasten daalden licht ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. Bijzondere waardeverminderingen op retailleningen waren belangrijk hoger dan in het derde kwartaal van 2010 en ook duidelijk hoger ten opzichte van voorgaande kwartalen van 2011. Na een afboeking van 8 miljoen op Griekse overheidsobligaties in het tweede kwartaal van 2011, vond in het derde kwartaal nog een afboeking van 15 miljoen plaats (netto 11 miljoen). Eind september 2011 werden de Griekse overheidsobligaties in bezit van SNS Bank op hun marktprijs van 28 miljoen gewaardeerd. de daling van de nettowinst van SNS Retail Bank tot 34 miljoen is geheel toe te schrijven aan de afboeking op Griekse overheidsobligaties. de netto rentebaten van SNS Zakelijk namen in het derde kwartaal af als gevolg van de daling van de leningenportefeuille en hogere financieringskosten. de operationele lasten daalden licht en bijzondere waardeverminderingen op leningen waren beperkt. Aangezien het lage niveau van deze waardeverminderingen vrijwel geheel compensatie bood voor de lagere rentebaten, was de nettowinst in het derde kwartaal slechts licht lager dan in het derde kwartaal van 2010. Als onderdeel van SNS REAAL's programma om 700 miljoen aan kapitaal vrij te maken, waren in het eerste halfjaar van 2011 de kredietlimieten van SNS Zakelijk al teruggebracht met 1,0 miljard. in het derde kwartaal zijn de kredietlimieten verder afgebouwd met 0,4 miljard tot 6,0 miljard.

REAAL
de periodieke individuele levenpremies bij REAAL Leven lieten een bescheiden daling zien vergeleken met het derde kwartaal van 2010. in een krimpende markt steeg het marktaandeel van nieuwe individuele periodieke levenpremies tot 21,7% (2010: 13,7%) waarbij REAAL Leven haar positie in de markt voor overlijdensrisicoverzekeringen verder versterkte. individuele koopsommen vertoonden een sterke opleving. Het resultaat uit beleggingsinkomsten voor eigen rekening en risico was lager. in het derde kwartaal van 2010 was de bijdrage uit gerealiseerde winsten op obligaties met 31 miljoen incidenteel hoog (derde kwartaal 2010: 14 miljoen). dalende marktrentes leidden in het derde kwartaal van 2011 tot fors hogere ongerealiseerde winsten op rentederivaten van 72 miljoen (inclusief de compenserende invloed van shadow accounting). in het derde kwartaal van 2010 was de invloed van rentederivaten (inclusief shadow accounting) eveneens positief maar meer beperkt ( 33 miljoen). de operationele lasten bij REAAL Leven lieten een belangrijke daling zien ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. Alles bijeengenomen rapporteerde REAAL Leven een nettowinst van 105 miljoen, een duidelijke stijging ten opzichte van de nettowinst van 95 miljoen over het derde kwartaal van 2010. Echter, gecorrigeerd voor het effect van gerealiseerde winsten, verliezen en bijzondere waardeverminderingen op de beleggingsportefeuille en waardeveranderingen van hedges (voornamelijk de genoemde rentederivaten), liet het nettoresultaat een daling zien. dit werd voornamelijk veroorzaakt door lagere beleggingsinkomsten (inclusief resultaten op participaties) en hogere technische lasten. Premie-inkomen en beleggingsinkomsten bij REAAL Schade waren hoger ten opzichte van het derde kwartaal van 2010. de operationele lasten stegen enigszins. Voornamelijk wegens hogere claims bij autoverzekeringen liet de nettowinst een daling zien tot 3 miljoen, ten opzichte van 5 miljoen in het derde kwartaal van 2010.

SNS REAAL Persbericht 10 november 2011


2



ZwiTSERLEVEN
Zwitserleven's pensioenpremie-inkomen liet een sterke stijging zien ten opzichte van het derde kwartaal van 2010, zowel bij koopsommen als periodieke premieproducten. Beleggingsinkomsten voor eigen rekening en risico lieten een beperkte daling zien. de bijdrage van gerealiseerde winsten op aandelen en obligaties was met 3 miljoen zeer beperkt (derde kwartaal 2010: 13 miljoen). Lagere marktrentes noodzaakten een substantiële toevoeging aan Zwitserleven's voorziening voor rentegaranties in het derde kwartaal van 2011. Gesaldeerd met de waardeveranderingen van rentederivaten en shadow accounting beïnvloedde dit het nettoresultaat negatief met 25 miljoen. (derde kwartaal 2010: 6 miljoen positief). operationele lasten waren belangrijk hoger dan in het derde kwartaal van 2010 maar vlak ten opzichte van de voorgaande kwartalen van 2010. Alles bijeengenomen rapporteerde Zwitserleven een nettoverlies van 14 miljoen, ten opzichte van een nettowinst van 20 miljoen voor het derde kwartaal van 2010. Het verlies was geheel te wijten aan de toevoeging aan de voorziening voor rentegaranties. Gecorrigeerd voor het effect van gerealiseerde winsten en verliezen op de beleggingsportefeuille, waardeveranderingen van hedges en de toevoeging aan de voorziening voor rentegaranties liet het resultaat voor het derde kwartaal van 2011 een forse verbetering zien ten opzichte van het derde kwartaal van 2010, gedreven door een vrijval van voorzieningen in de technische lasten.

GRoEPSACTiViTEiTEN
Het resultaat van Groepsactiviteiten in het derde kwartaal van 28 miljoen werd negatief beïnvloed door lagere rente baten en waardeverminderingen op financiële deelnemingen als gevolg van dalende aandelenmarkten welke slechts deels werden gecompenseerd door lagere operationele lasten.

PRoPERTy fiNANCE
de rentebaten van Property finance daalden fors ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 als gevolg van de daling van de leningenportefeuille en hogere financieringskosten. inkomsten stonden eveneens onder druk wegens (beperkte) kortingen op de verkoop van leningen en negatieve resultaten op participaties. Totale kredietlimieten daalden van 6,0 miljard eind juni 2011 naar 5,8 miljard. de totale leningenportefeuille, na voorzieningen, daalde van 5,2 miljard eind juni 2011 naar 5,0 miljard, waarvan 2,0 miljard internationale leningen. de huidige afbouwplannen indiceren een hogere afname van kredietlimieten in het vierde kwartaal. Vastgoedprojecten (onroerendgoedprojecten waarover Property finance de zeggenschap heeft verkregen) en activa aangehouden voor verkoop waren samen licht lager ten opzichte van eind juni 2011, onder de 0,6 miljard. de voorziene leningen als percentage van de bruto uitstaande leningen stegen naar 30% (eind juni 2011: 27%) als gevolg van een netto instroom van binnenlandse en internationale leningen en de afname van de totale portefeuille. de dekkingsgraad (voorzieningen als percentage van voorziene leningen) bleef vrijwel gelijk op 36% (binnenlandse leningen: 29%, internationale leningen: 46%). operationele lasten stegen, wegens kosten verbonden met de afbouw van de leningenportefeuille en incidentele projectgerelateerde kosten. Bijzondere waardeverminderingen op leningen daalden naar 67 miljoen (op jaarbasis 4,5% van bruto uitstaande leningen), vergeleken met 147 miljoen in het derde kwartaal van 2010. dankzij de daling van de bijzondere waardeverminderingen nam het nettoverlies van Property finance af tot 69 miljoen ten opzichte van het verlies van 107 miljoen over het derde kwartaal van 2010.

SNS REAAL Persbericht 10 november 2011


3



SoLVABiLiTEiTSRATioS ANd fuNdiNG
Solvabiliteitsratio's van SNS Bank NV stegen in het derde kwartaal licht als gevolg van de verdere afname van de leningenportefeuille van SNS Zakelijk en Property finance. Aan het eind van het derde kwartaal bedroeg de Tier 1 ratio van SNS Bank 11,5% (eind juni 2011: 11,3%) en de core Tier 1 ratio bedroeg 8,6% (eind juni 2011: 8,4%). Het dNB solvabiliteitspercentage van de Verzekeringsactiviteiten daalde per eind september naar 185% (eind juni 2011: 226%). de daling werd veroorzaakt door veranderingen van creditspreads en, in mindere mate, van de yieldcurve en lagere aandelenkoersen. Per eind oktober 2011 heeft het dNB solvabiliteitspercentage zich hersteld tot een niveau boven de 195%. de daling van marktrentes in het derde kwartaal leidde tot een sterke stijging van de reële waardereserve van de Verzekeringsactiviteiten en daarmee van het eigen vermogen dat steeg naar 5,5 miljard (eind juni 2011: 4,5 miljard). Als gevolg hiervan daalde de `double leverage' op Groepsniveau tot 112,6%, ten opzichte van 114,7% per eind juni 2011. SNS REAAL blijft zich inspannen om groepsbreed kapitaal vrij te maken. dit vindt zijn weerslag in ons programma om kapitaal vrij te maken dat midden 2012 moet zijn afgerond en in onze ambitie de leningenportefeuille van Property finance de komende jaren af te bouwen in de tussentijd worden we geconfronteerd met fors verslechterende financiële markten en stijgende kapitaalseisen vanuit de European Banking Authority (EBA) en andere toezichthouders, zoals de Sifi-buffer. ondanks deze snel veranderende en volatiele omgeving blijft onze ambitie om de core Tier 1 securities van de Staat op termijn terug te kopen, zonder onze kapitaalspositie in gevaar te brengen, ongewijzigd. de overheidsschuldencrisis zal de stabiliteit van financiële markten waarschijnlijk blijven beïnvloeden en kan daarmee gevolgen hebben voor bijzondere waardeverminderingen van activa. Marktrentes zullen naar verwachting volatiel blijven en als gevolg hiervan kunnen ongerealiseerde koersbewegingen de resultaten en solvabiliteitsratios in het vierde kwartaal van 2011 blijven beïnvloeden. Gedurende het derde kwartaal van 2011 bestond de voornaamste bron van additionele funding van SNS Bank uit de toename van de retailspaartegoeden. de totale liquiditeitspositie van SNS Bank bleef hoog op 12,4 miljard, inclusief een kaspositie van 5,0 miljard. de loan-to-deposit ratio verbeterde verder tot 157% (eind juni 2011: 160%).

BLooTSTELLiNG AAN oVERHEidSoBLiGATiES VAN EuRoPESE PERifERE LANdEN Gedurende het derde kwartaal heeft SNS REAAL haar blootstelling aan overheidsobligaties van de perifere Europese landen met bijna 0,3 miljard teruggebracht tot 1,4 miljard. Sinds het einde van het derde kwartaal is de blootstelling aan overheidsobligaties van Europese perifere landen wederom aanzienlijk teruggebracht, tot een niveau beneden 900 miljoen. de blootstelling aan franse overheidsobligaties is eveneens substantieel teruggebracht, met 0,5 miljard tot 1,8 miljard en is sindsdien verder gereduceerd tot minder dan 1,5 miljard. Herinvestering vond voornamelijk plaats in Nederlandse en duitse overheidsobligaties, welke samen met oostenrijk goed waren voor 77% van de blootstelling van SNS REAAL aan overheidsobligaties per 30 september 2011. Appendix 1 toont een volledig overzicht van de blootstelling aan overheidsobligaties per 30 september 2011.

SNS REAAL Persbericht 10 november 2011


4



NETTo RESuLTAAT
in miljoenen euro's Netto resultaat over de periode SNS Bank waarvan SNS Retail Bank waarvan SNS Zakelijk Netto resultaat over de periode REAAL waarvan REAAL Leven waarvan REAAL Schade waarvan REAAL overig Netto resultaat over de periode Zwitserleven Netto resultaat over de periode Groepsactiviteiten Netto resultaat over de periode SNS REAAL kernactiviteiten Netto resultaat over de periode Property finance Netto resultaat over de periode SNS REAAL kw 3 2011 50 34 16 103 105 3 -5 -14 -28 111 -69 42 kw 2 2011 60 45 15 42 36 10 -4 4 -22 84 -61 23 kw 1 2011 61 42 19 14 15 1 -2 15 -12 78 -57 21 kw 4 2010 41 28 13 -25 -16 -2 -7 4 -24 -4 -317 -321 kw 3 2010 62 45 17 95 96 5 -6 20 -24 153 -107 46

Resultaten voor 2010 zijn gehergroepeerd volgens de nieuwe business units SNS Retail Bank, SNS Zakelijk en Property finance. de cijfers zijn ook aangepast als gevolg van een stelselwijziging (de toepassing van shadow accounting).

APPENdix 1: BLooTSTELLiNG AAN oVERHEidSoBLiGATiES SNS REAAL VERdELiNG VASTRENTENdE BELEGGiNGSPoRTEfEuiLLE (GEoGRAfiSCH) in miljoenen Verzekeringsactiviteiten ierland Griekenland italië Spanje Totaal GiiPS duitsland frankrijk Nederland oostenrijk België overig Totaal 94 0 430 161 685 6.542 1.641 4.113 1.982 638 321 15.922 1% 0% 3% 1% 4% 41% 10% 26% 12% 4% 2% 100% SEPTEMBER 2011 Bankactiviteiten 174 28 465 30 698 728 204 996 471 275 73 3.445 5% 1% 13% 1% 20% 21% 6% 29% 14% 8% 2% 100% Totaal 269 28 895 191 1.383 7.269 1.845 5.109 2.452 914 394 19.366 1% 0% 5% 1% 7% 38% 10% 26% 13% 5% 2% 100% Verzekeringsactiviteiten 74 0 514 287 875 6.103 1.965 3.384 1.457 564 278 14.626 1% 0% 4% 2% 6% 42% 13% 23% 10% 4% 2% 100% juNi 2011 Bankactiviteiten 132 43 601 29 806 639 372 827 487 307 27 3.465 4% 1% 17% 1% 23% 18% 11% 24% 14% 9% 1% 100% Totaal 206 43 1.115 316 1.680 6.742 2.337 4.211 1.944 871 305 18.091 1% 0% 6% 2% 9% 37% 13% 23% 11% 5% 2% 100%

SNS REAAL Persbericht 10 november 2011


5



SNS REAAL investor Relations
jacob Bosscha jacob.bosscha@snsreaal.nl Tel: +31 30 291 42 46 Victor Zijlema victor.zijlema@snsreaal.nl Tel: +31 30 291 42 47

SNS REAAL Corporate Communicatie
Roelina Bolding corporatecommunicatie@snsreaal.nl Tel: +31 (6) 22 60 71 87 jeroen de Graaf corporatecommunicatie@snsreaal.nl Tel: +31 (0) 30 291 48 18

CHANGES iN ACCouNTiNG PRiNCiPLES
SNS REAAL has implemented shadow accounting in its ifRS reporting as of 1 january 2011. This accounting change ensures that SNS REAAL's financial statements better reflect the economic matching of insurance assets and liabilities and therefore reduces the existing asymmetry in the liability adequacy test of the insurance activities. Part of the gains and losses on (derivative) assets that match insurance liabilities will also be reflected in the measurement of the insurance liabilities, regardless of whether these have or have not been realised and regardless of whether the unrealised gains and losses are recognised in the income statement or directly in equity in the fair value reserve. As a consequence, the volatility of (derivative) assets matching insurance liabilities in the income statement will be partly mitigated. This accounting change will not materially impact regulatory solvency of the insurance activities. As a result of the change, the restated Group net result for 2010 decreased by 35 million, of which - 15 million relates to REAAL and - 20 million to Zwitserleven.

RESERVATioN CoNCERNiNG foRwARd LookiNG STATEMENTS
This trading update contains forward looking statements concerning future events. Those forward looking statements are based on the current information and assumptions of the SNS REAAL management concerning known and unknown risks and uncertainties. forward looking statements do not relate to definite facts and are subject to risks and uncertainty. The actual results may differ considerably as a result of risks and uncertainties relating to SNS REAAL`s expectations regarding such matters as the assessment of market risk or possible acquisitions, or business expansion and premium growth and investment income or cash flow predictions or, more generally, the economic climate and changes in the law and taxation. SNS REAAL cautions that expectations are only valid on the specific dates, and accepts no responsibility for the revision or updating of any information following changes in policy, developments, expectations or the like. This trading update has not been audited.

SNS REAAL Persbericht 10 november 2011


6






---- --