Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

VAN DEN ENDE & DEITMERS NEEMT BELANG IN PICTURA

Amsterdam, 10 november 2011. Van den Ende & Deitmers neemt een belang van 45% in Pictura, een toonaangevend en innovatief bedrijf op het gebied van digitalisering, beheer en publicatie van cultureel erfgoed. Pictura verzorgt voor onder andere het Nationaal Archief, het Stads Archief Amsterdam, het archief van de World Press Photo, het Instituut voor Beeld en Geluid, het Van Gogh Museum en het Teylers Museum de digitalisering van hun collecties. De extra financiële middelen zullen met name worden ingezet voor de internationale expansie van Pictura. Het door de huidige CEO Onno Zaman opgerichte bedrijf realiseert met circa 50 FTE's een winstgevende omzet van ruim ¤ 5 miljoen. De onderneming helpt de erfgoedsectoor (archieven, musea, bibliotheken, etc.) met het op professionele wijze ontsluiten van collecties. Dankzij de publicatie van digitale reproducties middels beeldbanken en websites wordt het Nederlands cultureel erfgoed voor een groter publiek op eenvoudige wijze toegankelijk. Hierdoor kunnen de instituten die verantwoordelijk zijn voor het preserveren en managen van cultureel erfgoed een groter aantal bezoekers verwachten dan alleen de bezoekers van de tentoonstellingen. Ook kan met het door Pictura ontwikkelde softwaresysteem Memorix Maior het beheer van de collecties efficiënter plaatsvinden. De Europese Commissie heeft laten berekenen dat het totale benodigde budget voor het digitaliseren en ontsluiten van cultureel erfgoed in Europa circa ¤100 miljard bedraagt. In Nederland, een voorloper op dit gebied, is slechts 8% van het erfgoed gedigitaliseerd en online toegankelijk via Europeana, de portaalsite voor cultureel erfgoed in Europa. Dit zegt veel over de groeipotentie van Pictura, dat in de afgelopen jaren groeipercentages van meer dan 40% liet zien.

Onno Zaman, Algemeen Directeur van Pictura:
Met medeaandeelhouder Mark Lindeman hebben we in 2010 Deloitte op zoek gezet naar de beste partij om de Europese expansie te kunnen realiseren. We willen door overnames, deelnames en samenwerkingsverbanden meer kracht krijgen om de klanten nog beter te kunnen bedienen. Er zijn, behalve in de bibliotheekwereld, geen bedrijven van een omvang die nodig is om de grote markt, die aan het ontstaan is in Europa, te kunnen bedienen. De keus is gevallen op Van den Ende & Deitmers, die gaan zorgen voor de toegevoegde waarde die Pictura nodig heeft. Hubert Deitmers en zijn team hebben bewezen dat ze kleine Nederlandse bedrijven de grote stap kunnen laten maken naar andere Europese landen. Joop van den Ende is voor Pictura het boegbeeld van Cultureel Ondernemerschap. Door een soepele samenwerking tussen de onderlinge advocaten (Lexence voor Van den Ende & Deitmers en Corp Advocaten van Pictura) is er een mooi resultaat bereikt. Inmiddels zijn de eerste gesprekken gaande voor de versterking van de nieuwe organisatie; Pictura Erfgoed Teams.

Hubert Deitmers, Managing Partner bij Van den Ende & Deitmers: 'wij zijn bij Pictura zeer onder de indruk van de creativiteit, de technologie, het innovatieve vermogen en de gedrevenheid voor 'ons' cultureel erfgoed. De kennis en ervaring van Pictura zorgt ervoor dat dit beter in beeld komt en makkelijker toegankelijk is. Uiteraard zijn Joop van den Ende en ik er groot voorstander van dat het cultureel erfgoed op de juiste manier wordt vastgelegd voor zowel de huidige als de volgende generaties. Tevens is het mooi dat het cultureel erfgoed hierdoor makkelijker verwerkt kan worden in lespakketten op scholen en via internet voor een groter publiek bereikbaar wordt.'

Over Pictura (www.pictura-im.nl) De missie: collecties inspirerend toegankelijk maken Onno Zaman startte het bedrijf in 1998 met een fotostudio in Heiloo, waarna Mark Lindeman (software developer) aansloot om beheer van de beelden in databases te ontwikkelen. Al snel werd gekozen voor een webbased oplossing op open source software. Pictura was de eerste met inzoombare beelden in de volle resolutie voor de beeldbanken. De Pictura klant is een collectiebeheerder die zijn collectie optimaal online wil presenteren en laten gebruiken. Archieven (Nationaal Archief NL, Rijksarchieven van België, Stadsarchief Amsterdam), musea ( Nederlands Fotomuseum, Teylers Museum, Westfries Museum), monumenten- en archeologieorganisaties (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) zijn de gebruikelijke spelers. Een onafhankelijk actieve klantengroep initieert nieuwe gebruikerswensen. Pictura digitaliseert, levert collectiebeheer software en doet de hosting en storage van de digitale assets en maakt publiekswebsites. De grote passies zijn fotografie, film, kunst, genealogie en historische kaarten. Innovatie is de motor. De belastingdienst heeft Pictura onlangs, dan ook een flinke 'innovatiebox' korting gegeven. Er wordt komende jaren gebouwd aan een platform voor alle online erfgoeddiensten. Gebruikers van de erfgoedsites worden betrokken in de verdere ontwikkeling.

Over Van den Ende & Deitmers (www.endeit.com) Van den Ende & Deitmers is de venture capital maatschappij van Endemol oprichter Joop van den Ende en voormalig Endemol raad van bestuurslid Hubert Deitmers. Het bedrijf investeert in West-Europese ondernemingen met internationale groeipotentie. De sectorfocus is gericht op Content, Platforms, E-commerce en gerelateerde ICT-services. Sinds de start in 2006 is geïnvesteerd in diverse bedrijven, waaronder casual gaming platform Spil Games (nummer 1 wereldwijd), televisieproducent Eyeworks (top 5 onafhankelijke producenten wereldwijd), online onderzoeksbureau Metrixlab (Top 5 online MR agencies wereldwijd) en online video advertentiebedrijf Smartclip (nummer 1 in Europa). Recent werden het sociaal netwerk Hyves (nummer 1 in Nederland), contact centre Unamic/HCN (top 3 Europa) en online fotoalbum producent Albumprinter (top 3 Europa) verkocht. De Smartclip aandelen werden eerder deze week omgezet in een belang in Adconion, een van de grootste online (video) advertentienetwerken ter wereld.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met: