Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de Raad?

Raadszaal tijdens een vergadering

Op maandag 7 november jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk. Tijdens deze vergadering zijn de Programbegroting 2012 en de daaraan gekoppelde meerjarenbegroting 2013-2015 vastgesteld.

De in 2010 ingezette ombuigingen worden voortgezet. Met aanvullende maatregelen is de gemeente in staat om een sluitende meerjarenbegroting te presenteren. Tegen de achtergrond van de ombuigingen worden nieuwe beleidswensen voorlopig niet of zeer beperkt gehonoreerd. Daarom is ervoor gekozen om in de meerjarenbegroting alleen nieuw beleid of wensen op te nemen met een hoge urgentie of wettelijke verplichting. Met de huidige ingezette lijn van ombuigingen willen we komen tot een gezonde financiële huishouding, waarbinnen eventuele verdere bezuinigingsmaatregelen van het rijk kunnen worden opvangen.

Alle raadsfracties stelden zich constructief op. Ook of misschien wel juist in economisch zware tijden is het zaak kritisch naar de gemeentelijke uitgaven en inkomsten te kijken.
Ieder koos een eigen invalshoek: begrip en samenspraak, recht doen aan alle burgers, nieuw beleid en ambities, voortkabbelen of sprankelen, stresstest, leefomgeving en recreatie, inzetten voor de burger. De volledige tekst van de algemene beschouwingen van de zeven partijen kunt u vinden op
Link het nieuws van de Raad

Er waren drie moties en één amendement van de VVD, twee amendementen van de VKG en één van de SGP en één motie van JvB. Alle moties en amendementen zijn verworpen, de VVD heeft één motie ingetrokken. De motie met betrekking tot het groot-onderhoud van en subsidie voor Sportcomplex Het Bosch in Lexmond is vanwege het `staken der stemmen' naar de volgende vergadering doorgezet.

Wethouder Bos begon zijn betoog met het vermelden van een groot aantal noemenswaardige projecten in 2011. Ondanks 5 ton bezuinigen, bruist Zederik!
Ook in een slinkende markt moet je als bestuur je kansen benutten. De vorderingen op het gebied van efficiency zijn merkbaar, er wordt op vele fronten samengewerkt en er is aandacht voor de samenleving. Wethouder Freije geeft aan dat de ontwikkelingen in het sociale domein meevallen. Hij is content met het `mobiele' Wmo-loket en de goed bezochte alcohol- en drugsavonden. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de bestuursopdracht met betrekking tot de dorpshuizen, de uitvoering van het speelruimtebeleid en de evaluatie van de maatregelen tegen het sluipverkeer.
Wethouder Krämer zegt toe dat het wegenbeheerplan, inclusief de maatregelenkalender in het voorjaar gepresenteerd wordt. Verder gaat er veel aandacht naar de samenvoeging van de gemeentewerven en de ruimtelijke ontwikkelingen in Lexmond. Ook is er veel aandacht voor het toerisme, met name dagrecreatie, in de vorm van een wandelroutenetwerk, fietsknooppunten en TOP's.
De burgemeester belooft dat digitalisering de persoonlijke service niet in de weg staat. De website van Zederik blijft in ontwikkeling, maar ook de klantvriendelijkheid bij direct contact staat hoog in het vaandel.

Tot slot dringt de raad aan op een `vinger aan de pols' met betrekking tot de schoolbegeleidingsdienst, aandacht voor de regionalisering en kosten van de brandweer, een uitwerking van het woonwensenonderzoek en een open communicatie met `onze bewoners'.