Dienstenbond CNV

Nieuws

9 november 2011

Werkgevers Grafimedia: geen loonsverhoging

De onderhandelingen over een nieuwe cao Grafimedia hebben een bijzondere start gekregen. Nadat werkgevers hebben aangegeven hoe slecht het in de branche gaat en dat er geen ruimte is voor een loonsverhoging, heeft CNV Media haar voorstellen op tafel gelegd. Hierop schorsten werkgevers de vergadering en kwam er tijdens die schorsing het bericht dat er schriftelijk gaat worden gereageerd op de voorstellen van CNV Media.

De cao Grafimedia loopt op 1 februari 2012 af. Zoals wij u gemeld hebben, gaat het nog een tijd duren voordat de cao Creatieve Industrie klaar is en hebben werkgevers- en werknemersorganisaties in de Grafimedia besloten voorlopig de huidige CAO met een aantal aanpassing te verlengen. Op 8 november was de eerste onderhandelingsronde over die te verlengen cao Grafimedia.

Slecht in de branche
Werkgevers startten het overleg met de opmerking dat het nog steeds slecht gaat in de branche. Grondstof-, papier- en inktprijzen stijgen. Er is een overcapaciteit van tussen de 15 en de 30% afhankelijk van het segment, hetgeen grote druk zet op de prijzen. Aan de andere kant, stelde werkgevers, worden zij geconfronteerd met hogere premies voor WW, kinderopvang en zorgverzekering wat kan oplopen tot 4% kostenstijging. En het eind van de financiële crisis is volgens werkgever nog niet in zicht aangezien het vertrouwen van consumenten nog steeds slecht is wat z'n gevolgen heeft voor de detailhandel en de tijdschriften. Werkgevers stellen dat we gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten nemen voor de huidige situatie en dat er in dat kader geen ruimte is voor een loonsverhoging. Daarnaast moeten volgens werkgevers verantwoorde afspraken worden gemaakt voor de branche.

Voorstellen CNV Media
CNV Media heeft hier met de andere bonden op gereageerd door te stellen dat werknemers in de Grafimedia zich de afgelopen jaren zeer gematigd hebben opgesteld ten aanzien van de loonsverhoging en dat zij de afgelopen 2 jaar stevig in koopkracht hebben ingeleverd gezien de beperkte loonsverhoging van 2 maal 0,5%. CNV Media is van mening dat nu in ieder geval de inflatie moet worden gecompenseerd, zodat de koopkracht op peil blijft. Andere voorstellen die CNV Media heeft gedaan, zijn:
o Een nieuwe regeling in plaats van de RFR-regeling die primair gericht is op het vinden van ander werk voor medewerkers die ontslagen worden uit reorganisatie en faillissement. Daarbij moet iedereen het recht krijgen op een onafhankelijke arbeidsmarktanalyse. Voor de medewerkers die als "niet of slecht bemiddelbaar" worden gekwalificeerd moet een oplossing worden gevonden binnen of buiten het bedrijf. Verder moeten bij reorganisatie de verplichting worden opgenomen dat overleg moet worden gevoerd met de bonden over een sociaal plan voordat er gereorganiseerd wordt. Voor medewerkers die vanuit een faillissement werkloos worden moet bemiddeling door C3 beschikbaar zijn en moet er bij een kwalificatie "niet of slecht bemiddelbaar" een financieel vangnet zijn;
o De bijdrage in het spaarloon van 1,05% per jaar moet worden omgezet in een vaste eindejaarsuitkering. Daarbij moet het voor de mensen die levensloop hebben mogelijk zijn die voort te zetten met deze premie; o Ten aanzien van de nieuwe wetgeving rond vakantiedagen, stellen wij voor de verjaringstermijn op 5 jaar te handhaven; o Ten aanzien van de wetswijziging rond de ingangsdatum van de AOW stellen wij voor het dienstverband te laten duren tot de ingangsdatum van de AOW;
o Oplosmiddelen de branche uit;
o Achterbanraadpleging ondernemingsraden scherper formuleren; o Protocolafspraken over voortgang en invoering cao Creatieve Industrie.

Werkgevers: schriftelijk reageren
Werkgevers hebben niet gereageerd op de voorstellen, noch gevraagd om een toelichting op de voorstellen. Ze hebben de vergadering geschorst en na verloop van tijd kwam het signaal dat werkgevers schriftelijk op de voorstellen willen reageren. CNV Media vindt dit opmerkelijk, omdat daarmee het cao-overleg op 8 november alweer voorbij was, voordat het goed en wel begonnen was. Voorlopig gaan wij ervan uit dat er een schriftelijke reactie komt en dat we 5 december alsnog het cao -overleg kunnen voortzetten, maar het is wel een bijzondere gang van zaken. Wij wachten de brief van werkgevers af en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar van CNV Media (tel: 023-5670685 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Media kunt u vinden op www.cnvmedia.nl en op Twitter kunt u ons volgen via @CNVMedia.