Technische Universiteit Eindhoven

TU/e-prof Weggeman in Raad voor Cultuur

Geplaatst: 10 november, 2011

Prof.dr.ir. Mathieu Weggeman, deeltijdhoogleraar Organisatiekunde aan de TU/e, is benoemd tot lid van de Raad voor Cultuur. De ministerraad stemde vrijdag in met zijn benoeming, evenals die van de nieuwe voorzitter Joop Daalmeijer.

De Raad voor Cultuur adviseert de regering op het gebied van kunst, cultuur en media, meestal op verzoek van de minister of staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Enerzijds ben je het wettelijk adviesorgaan van het kabinet, anderzijds stelt de raad zich een beetje op als de belangenbehartiger van kunstenaars. Die spanning leidt af en toe tot gewring; dat moet je kunnen handelen. En je moet weten hoe strategische en adviesprocessen in elkaar zitten", zo verklaart Weggeman, deeltijdhoogleraar en bestuursadviseur, zijn benoeming.

De TU/e-hoogleraar (57) zegt zich er in zijn nieuwe functie vooral voor te willen inzetten "dat goede kunst niet verloren gaat omdat de maker toevallig niet kan ondernemen. Het is zoeken naar een balans tussen enerzijds het niet alles maar willen subsidiëren -want ik vind het terecht dat dat luilekkerland wat minder is geworden- en anderzijds het aanwakkeren van ondernemerschap bij kunstenaars. En het helpen en faciliteren van diegenen die dat minder goed kunnen". Weggeman, fervent muziekliefhebber en eerder onder andere bestuurslid van het Centrum voor Kunsten in Eindhoven, benadrukt: "Kunst is belangrijk. Het helpt mensen om te ontdekken wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden. Ook vergroot het de beschaving van een land; er zitten maar bar weinig violisten in de gevangenis. Daar kun je jezelf béter druk om maken dan om hoe het gaat met het voetbal".

Weggeman volgt in de Raad voor Cultuur Susanne Janssen op. Nieuwe voorzitter Joop Daalmeijer was in het verleden onder meer netcoördinator van Nederland 1, hoofdredacteur van de Wereldomroep en directeur van de NPS. Hij volgt Els Swaab op. Daalmeijer liet na zijn benoeming weten met zijn raadscollegas op zoek te gaan "naar nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden in deze tijd van bezuinigingen en economische crisis. Want juist in sombere tijden zijn kunst en cultuur broodnodig".

Beide benoemingen gelden voor een periode van vier jaar. (Cursor, MvdV)