Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

OPTA notificeert marktanalyse ontbundelde toegang bij Europese Commissie


* Publicatiedatum 10-11-2011

* Soort Besluiten

* Beslisdatum 10-11-2011

* Briefkenmerk OPTA/AM/2011/202581

Eind juni 2011 heeft OPTA, samen met haar reguleringsvisie voor de periode 2012 tot en met 2014, het ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang gepubliceerd. Met dit ontwerpbesluit reguleert OPTA dat marktpartijen toegang krijgen tot het aansluitnetwerk van KPN. Zo kunnen zij telefonie, internet en televisiediensten bieden aan eindgebruikers of andere dienstverleners.

Gedurende acht weken zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze op het conceptoordeel schriftelijk kenbaar te maken. Tevens konden partijen hun standpunten mondeling toelichten in een hoorzitting. Twaalf partijen hebben hun zienswijzen kenbaar gemaakt. Daarnaast heeft OPTA in het najaar marktpartijen de gelegenheid gegeven om op enkele onderdelen op elkaars zienswijze te reageren (dupliek).

OPTA heeft de zienswijzen van marktpartijen uitvoerig bestudeerd en geeft haar reactie in de zogenaamde `Nota van Bevindingen'. Op basis van de zienswijzen heeft OPTA besloten enkele verplichtingen die zij aan KPN oplegt, aan te passen. Zo wordt de huidige verplichting voor KPN om toegang tot de straatkast (SDF) te leveren, ook de komende reguleringsperiode in stand gehouden. Het alternatief (virtuele SDF-access) wordt hiermee niet opgelegd. Daarnaast wordt de aan KPN opgelegde non-discriminatie verplichting op een aantal onderdelen aangepast (tariefdifferentiatie, voorkomen van marge-uitholling). De verplichtingen zorgen ervoor dat aanbieders kunnen concurreren op de retail- en wholesalemarkten. Ook heeft OPTA naar aanleiding van de zienswijzen enkele motiveringen aangevuld of genuanceerd.

OPTA notificeert op 10 november 2011 het ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang samen met deze Nota van Bevindingen bij de Europese Commissie. De Europese Commissie heeft vier weken om hier op te reageren. Nadat OPTA de reactie van de EC heeft ontvangen, publiceert OPTA haar definitieve marktanalysebesluit voor de markt voor ontbundelde toegang.

Download publicatie (PDF Document - 1.25 MB)

Relevante publicaties

Bezig met het ophalen van de gegevens...

* Marktanalyse ULL: verzoek om dupliek over VSA verplichting
* Ontwerpbesluit marktanalyse ontbundelde toegang op wholesale niveau (ULL)


* Wegwijzer

* Disclaimer / Privacy