Gemeente Doetinchem

Luchtkwaliteit Doetinchem in orde in 2010

College Doetinchem blijft inzetten op verbetering luchtkwaliteit

Persbericht, 8 november 2011

De rapportage luchtkwaliteit over het jaar 2010 laat wederom zien dat het goed gesteld is met de lokale luchtkwaliteit in Doetinchem. Het Doetinchems college blijft inzetten op de verdere verbetering van de luchtkwaliteit op lange termijn. Dit doet zij door deel te nemen aan het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Gelderland (RSLG).

De luchtkwaliteit in de gemeente Doetinchem wordt jaarlijks in beeld gebracht. De eisen hiervoor zijn omschreven in de Wet luchtkwaliteit en zijn voornamelijk gericht op het voorkomen van schadelijke effecten op de gezondheid. De belangrijkste stoffen in de lucht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zijn stikstofdioxide en fijnstof. Hoe het in 2010 met de luchtkwaliteit in Doetinchem gesteld was, is inmiddels bekend.

Resultaten

Sinds september 2009 wordt de luchtkwaliteit in Doetinchem gemeten. De metingen hebben betrekking op het hele wegennetwerk in de gemeente. In de Hofstraat staat een fijnstofmeter en op een aantal andere locaties in de kern Doetinchem wordt de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht gemeten. De metingen worden in samenwerking met provincie Gelderland uitgevoerd. De resultaten over het jaar 2010 laten zien dat de grenswaarden niet overschreden worden in Doetinchem.

Maatregelen

Het college is zich bewust van de gezondheidrisico's van fijnstof. In het RSLG zijn voor Doetinchem dan ook maatregelen opgenomen voor een verdere verbetering van de luchtkwaliteit. De maatregelen worden uitgevoerd in de periode 2008 tot 2011. Het gaat om het verbeteren van de fietsvoorzieningen, het parkeren en de verkeersdoorstroming (o.a. door het beter afstellen van verkeerslichten) en het oplossen van een aantal specifieke knelpunten (o.a. door aanleg van de Ruimzichtlaan).

Doorkijk 2011

De Ruimzichtlaan is in de eerste helft van 2011 in gebruik genomen. De laan is onder andere aangelegd om de luchtkwaliteit in de Hofstraat te verbeteren. Tot het einde van 2011 wordt de luchtkwaliteit in de Hofstraat gemeten. De meetdata zijn in het eerste kwartaal van 2012 beschikbaar en worden verwerkt in de jaarrapportage over 2011. De invloed van de aanleg van de Ruimzichtlaan op de luchtkwaliteit in de Hofstraat wordt dan ook cijfermatig inzichtelijk. hoog contrast

* Bekijk hier de pagina van de gemeenteraad