Sociaal-Economische Raad

10 november 2011

Om economische groei en daarmee armoedebestrijding in ontwikkelingslanden te bereiken, gaat het kabinet inzetten op de verbetering van de private sector. Samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en kennisinstellingen is daarvoor nodig. Het kabinet biedt daartoe de randvoorwaarden en diverse stimuleringsregelingen. Dat staat in de brief `Ontwikkeling door duurzaam ondernemen' die staatssecretaris Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) 4 november naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze brief reageert staatsecretaris Knapen op het gelijknamige SER-advies over ontwikkelingssamenwerking.

Met de SER is de regering van mening dat duurzame groei en economische verzelfstandiging beginnen bij de bevordering van een goed ondernemingsklimaat.
Het kabinet investeert daarom in een betere financiële dienstverlening voor burgers en bedrijven in ontwikkelingslanden (bedrijfsleveninstrumenten) en in publiek-private partnerschappen. De SER vindt dat de inzet van bedrijfsleveninstrumenten moet aansluiten bij de vraag uit ontwikkelingslanden en dat een zakelijke relatie centraal moet staan. De samenwerking met private partijen moet zichtbaar bijdragen aan private sectorontwikkeling in de ontwikkelingslanden zelf. De regering onderschrijft deze kwaliteitseisen en uitgangspunten volledig.
Vanwege het belang van betrouwbare infrastructuur voor economische ontwikkeling wordt het jaarlijkse budget van ORIO met 40 miljoen euro verhoogd naar 180 miljoen euro. Zoals geadviseerd door de SER wordt het ORIO-programma bovendien op een aantal punten aangepast.

De ontwikkeling van bedrijvigheid kan naast positieve ook negatieve effecten hebben, zoals aantasting van het milieu of uitbuiting van arbeiders. Om deze effecten te minimaliseren dienen naast de economische ook de sociale en ecologische belangen gewogen te worden. Bedrijven moeten daarom de principes van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) in acht nemen. Conform het SER-advies wordt naleving van de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen (2011) een voorwaarde voor samenwerking en toekenning van ontwikkelingsgelden. Er wordt ondersteuning geboden aan bedrijven die hun IMVO-beleid willen versterken. Ook geeft staatsecretaris Knapen aan de sociale dialoog te willen verstevigen, als bijdrage aan het zelforganiserend vermogen en de zelfredzaamheid van ontwikkelingslanden.