Einde Zwitsers bankgeheim, einde belastingontwijking allerminst


Belastingparadijzen gaan een gouden toekomst tegemoet, volgens HJC Group

Den Haag, 20111110 -- Gisteren is het nieuwe belastingverdrag met Zwitserland in werking getreden. Concreet betekent dit dat het vanaf 9 november 2011 mogelijk is om informatieverzoeken te doen, als er bijvoorbeeld vermoedens zijn van Nederlandse zwartspaarders in Zwitserland. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht tot 1 maart 2010. Het nieuwe verdrag vervangt het oude uit 1951. Bood dat verdrag nog geen enkele mogelijkheid tot informatie-uitwisseling, het nieuwe verdrag doet dat wel.

Onderdeel van het verdrag is dat de fiscus niet persé hoeft te beschikken over de naam van de betrokkene en de naam van de bank om (bank)informatie te krijgen. Andere gegevens, zoals een rekeningnummer, kunnen voldoende basis zijn voor het doen van een informatieverzoek. De overeenkomst, die werd ondertekend op 26 februari 2010, zal in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Zwitserland heeft zich als één van de laatste landen verzet tegen de uitholling van het bankgeheim. Sinds gisteren is daar dus officieel verandering in gekomen. Het einde van het bankgeheim is in zicht volgens HJC Group, dat is gespecialiseerd in belastingontwijking voor ondernemers.

Bankgeheim uitgehold
"Het was al geruime tijd duidelijk dat het bankgeheim steeds verder wordt uitgehold," aldus Toine Manders, woordvoerder van HJC Group. "De druk die grote landen uitoefenen om fiscale informatie uit te wisselen is zo groot geworden dat geen enkel land hier weerstand aan kan bieden, en zoals we nu zien, zelfs Zwitserland niet."

Zwarte lijst
Ten tijde van de G-20 top in 2009 hebben ook Andorra, Belgie, Hong Kong, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Oostenrijk en Singapore aangekondigd fiscale informatie te gaan uitwisselen om te voorkomen dat zij op een zwarte lijst van niet-meewerkende landen zouden verschijnen. Deze lijst publiceert de OESO sinds enige jaren om landen met een bankgeheim onder druk te zetten om fiscale informatie uit te wisselen.

Overheid mag alles weten
"De tegenstanders van financiële privacy lijken te vinden dat de overheid het recht heeft alles te weten. Hun uitgangspunt lijkt te zijn: Of de burger heeft niets te verbergen, en dan heeft hij geen privacy nodig, of de burger heeft wel wat te verbergen, en dan verdient hij geen privacy. Hoe dan ook moet het recht van het individu op privacy jegens de overheid worden afgeschaft."

Misvatting
Hoewel het recht op financiële privacy inderdaad sterk uitgehold is, lijkt ten onrechte door alle berichtgeving in de media het beeld te ontstaan dat hiermee ook een einde gaat komen aan de mogelijkheden om belasting te ontwijken door gebruik te maken van belastingparadijzen. Dit is echter een misvatting, die lijkt te worden veroorzaakt doordat velen zich niet bewust zijn van het onderscheid tussen belastingontduiking en belastingontwijking.

Belastingontduiking
Belastingontduiking betekent belasting besparen door de wet te overtreden, bijvoorbeeld door inkomsten te verzwijgen en dit zwarte geld in een land met een bankgeheim te verbergen. Het uithollen van het bankgeheim maakt belastingontduiking inderdaad minder aantrekkelijk. Het succes van deze strategie hangt volledig af van de pakkans, die nu groter zal worden. De belastingontduiker is dus duidelijk slechter af door de ontwikkelingen van de laatste weken.

Belastingontwijking
Belastingontwijking betekent belasting besparen door gebruik te maken van wettelijke mogelijkheden, bijvoorbeeld door rechtspersonen te vestigen in een land met een beter fiscaal klimaat. Voor wie belasting ontwijkt maakt de uitholling van het recht op financiële privacy weinig uit, omdat zijn fiscale oplossing niet gebaseerd is op geheimhouding. Daarom is het voor de belastingontwijker geen probleem als de fiscus alle feiten boven tafel weet te krijgen.

Belastingparadijs
De ontstane misvatting wordt mede veroorzaakt doordat het begrip belastingparadijs vaak ten onrechte wordt gebruikt om landen met een bankgeheim aan te duiden. Wikipedia geeft als definitie: "Een belastingparadijs is een plaats waar bepaalde belastingen worden geheven met een laag tarief of helemaal niet." Veel belastingparadijzen, waaronder Nederland, hebben geen bankgeheim, en veel landen met een bankgeheim zijn geen belastingparadijs. Doordat veel media en politici hun succesvolle strijd tegen het bankgeheim beschrijven als het "aanpakken van belastingparadijzen" ontstaat de indruk dat belastingparadijzen ten dode zijn opgeschreven, en daarmee dus ook het ontwijken van belasting via structuren in belastingparadijzen.

Gouden toekomst
Aangezien de uitholling van het bankgeheim belastingontduiking minder aantrekkelijk maakt, wordt belastingontwijking juist aantrekkelijker. Daarvan zullen belastingparadijzen profiteren, alsmede de trustkantoren, belastingadviseurs, accountants, bankiers, advocaten en notarissen die hun brood verdienen met het verlenen van diensten aan belastingontwijkers. Daarom gaan deze beroepsgroepen, zowel binnen als buiten belastingparadijzen, een gouden toekomst tegemoet.

Over HJC Group
HJC Group heeft een naam opgebouwd op het gebied van belastingontwijking, estate planning, vermogensbescherming, en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts. Tot de doelgroep van HJC Group behoren ondernemers, consultants en vermogende particulieren uit Nederland, België en Duitsland. HJC verwierf internationale bekendheid met het baanbrekende Inspire Art arrest, waarin het Europese Hof van Justitie tot het oordeel kwam dat iedere Europese ondernemer de vrijheid heeft zijn vennootschap in een andere lidstaat op te richten, en dat dus de Engelse Limited dezelfde rechten heeft als de BV. Ondernemers die geïnteresseerd zijn in belastingontwijking, vermogensbescherming of estate planning kunnen zich bij HJC Group kosteloos en vrijblijvend laten informeren. Inmiddels zijn meer dan 7000 vennootschappen, trusts en andere rechtsvormen opgericht.