Ingezonden persbericht


EERSTE AANKONDIGING

Rotterdam, 5 mei 2011

Vijf jaar Diabeter,
vijf jaar betere zorg voor jongeren met diabetes

Diabeter, het eerste diabetesbehandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen in Nederland, bestaat in oktober vijf jaar en viert dat op donderdag 10 november 2011 met het symposium "Closing All Loops" in Rotterdam. Diabeter richt zich niet alleen op behandeling, maar ook op onderzoek en preventie van diabetes.

De eerste vestiging van Diabeter in Rotterdam ging van start in oktober 2006 met 200 kinderen. In 2008 volgde Deventer en in 2010 Veldhoven. De centra bieden intensieve diabeteszorg in een huiselijke sfeer. Ruim elfhonderd kinderen, (jong)volwassenen en hun ouders uit heel Nederland hebben de weg daarheen inmiddels al gevonden, vaak via mond-tot-mond reclame.

"Uitgangspunt is te functioneren als een zelfstandige stichting en zeker niet als een commerciële instelling. We zijn - in tegenstelling tot veel andere zbc's - geen BV, maar een transparante accountable care organization", zegt kinderarts dr. Henk Veeze, voorzitter en mede-oprichter van Diabeter. "Kenmerk daarbij is dat wij ons volledig richten op diabeteszorg, andere dingen doen we niet. Mede dankzij een herschikking van taken wordt het werk efficiënt georganiseerd, waarbij een persoonlijke benadering uitgangspunt is. In de afgelopen jaren is het gemiddelde HbA1c gedaald van 69 naar 63 mmol/mol."

"Kinderen met diabetes lopen grote risico's als goede zorg uitblijft", waarschuwt Henk Veeze. "Ondanks diverse verbeteringen in de zorg wordt bij meer dan de helft na vijftien jaar diabetes de eerste ernstige complicatie vastgesteld. Na twintig jaar is ruim tien procent daarvan zelfs overleden. En dat terwijl we qua behandeling voor een nieuwe tijd staan met de 'closed loop'. Dat moet dus beter, zeker nu diabetes op steeds jongere leeftijd begint. Gelukkig kan die zorg ook beter door een goede organisatiestructuur en implemetatie van nieuwe technieken. De compleet vernieuwde aanpak van Diabeter was dus vooral nodig voor betere zorg."

Anno 2011 is Diabeter uitgegroeid tot één van de grootste diabetescentra in Europa, terwijl toch de persoonlijke benadering voorop blijft staan. Wie 's nachts belt met een acute hulp­vraag, krijgt meteen één van de medisch specialisten aan de lijn. "Diabeter is echt vernieuwend qua zorginhoud en structuur. Zo weten wij bij de jongste kinderen die ook een glucose­sensor gebruiken, vrijwel normoglykemie te bereiken. Dat zou vroeger toch een utopie zijn geweest!", aldus Henk Veeze. Diabeter kreeg in 2007 de zorgondernemersprijs en zal dit jaar als eerste Europese centrum de EU-erkenning voor 'EU Center of Reference' ontvangen.

Voor ouders en kinderen verschijnt dit najaar een speciale jubileum­brochure van Diabeter, met ook veel persoonlijke verhalen. Er zal in het najaar ook - in samenwerking met de Stichting Vrienden van Diabeter - een 'special event' voor hen worden georganiseerd.

Symposium op 10 november 2011

Het jubileum­symposium "Closing All Loops" richt zich op diabeteszorgverleners, beleidsmakers en andere professionals. Verschillende (internationale) sprekers geven een toelichting op actuele ontwikkelingen rond diabeteszorg en preventie voor kinderen en jongvolwassenen. Het symposium vindt plaats op donderdag 10 november 2011 in Engels Grandcafé te Rotterdam. De toegangsprijs bedraagt zestig euro. Meer informatie over het symposium en de wijze van aanmelden is binnenkort te vinden op www.diabeter.nl .

*****



Ingezonden persbericht