Universiteit van Tilburg

Persbericht 13 oktober 2011
Symposium: Katholiek Bijzonder Onderwijs (ON)ZINNIG? 10 november Utrecht

Op donderdag 10 november vindt een studiedag plaats over de functie van het katholieke bijzonder onderwijs vanuit canoniek, juridisch en maatschappelijk-juridisch perspectief. De studiedag wordt georganiseerd door de School of Catholic Theology van Tilburg University.

De positie van het katholieke bijzonder onderwijs in onze geseculariseerde samenleving staat centraal op deze studiedag. Is er nog behoefte aan het confessionele onderwijs? Heeft het nog zin om het te blijven organiseren? Aan deze maatschappelijke discussie wordt een bijdrage geleverd vanuit maatschappelijk perspectief, met aandacht voor het burgerlijk en het canoniek recht.

In de ochtend vindt een inleidende lezing plaats door mgr. dr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond, over het katholiek schoolwezen en katholiek onderwijs. Daarna kunnen deelnemers twee workshops volgen.

In de middag vindt een forum plaats met een voorstander van katholiek onderwijs, een voorstander van openbaar onderwijs, een deskundige op het gebied van grondwettelijke onderwijsvrijheid en een deskundige op het gebied van het canoniek recht. Sprekers zijn onder meer Ton Meijers, universitair hoofddocent Canoniek Recht; filosoof en vrijdenker Floris van den Berg; Paul Zoontjens, bijzonder hoogleraar onderwijsrecht en hoofddocent staats- en bestuursrecht; en Paul Boersma, senior adviseur Besturenraad Centrum Christelijk Onderwijs.

Vervolgens vindt een discussie plaats waar ook de deelnemers aan het symposium bij betrokken worden. De dag wordt afgesloten met een lezing door Toke Elshof, universitair docent catechetiek en bestuurslid van de Nederlandse Katholieke Vereniging van Ouders (NKO).

Meer informatie over het programma en deelnemers vindt u op www.tilburguniversity.edu/onzinnig.




Universiteit van Tilburg