Ingezonden persbericht


( PERSBERICHT )

's-Hertogenbosch, 20 oktober 2011

Bosch Lezing 2011
Prof. Spronk openbaart eerste resultaten onderzoek schilderijen Bosch

De tweede Bosch Lezing door Prof. Dr. Ron Spronk in het Jheronimus Bosch Art Center is dit jaar op donderdag 10 november. De bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch en de Vroeg-Nederlandse schilderkunst aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen gaat in op het internationaal kunsthistorisch onderzoek naar de schilderijen van Bosch. De titel van zijn lezing luidt: Dichterbij Jeroen; eerste resultaten van het technisch onderzoek naar de schilderijen van Jheronimus Bosch.

Eind 2010 is dit onderzoek, het Bosch Research and Conservation Project, van start gegaan. Een team kunsthistorici, onder wie Prof. Spronk, gebruikt de nieuwste technologie voor een allesomvattende studie van het complete thans bekende oeuvre van Jheronimus Bosch. In dit project werken kunsthistorici samen met conservatoren en restauratoren uit musea en instellingen van over de hele wereld. In 2016, het jaar van de grote Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, worden de volledige bevindingen geopenbaard. Tijdens de Bosch Lezing 2011 licht Prof. Spronk de eerste resultaten in woord en beeld toe.

Prof. Spronk, hoogleraar aan Queen's University in Kingston (Canada), aanvaardde zijn bijzonder hoogleraarschap in Nijmegen vorig jaar oktober. Diens oratie is zojuist in boekvorm verschenen. De titel luidt 'Eigenhandig? Opmerkingen bij de schildertechniek en toeschrijvingsproblematiek bij Jheronimus Bosch'. De uitgave is in beperkte oplage te koop in het Jheronimus Bosch Art Center. De prijs is E 9,95.

De Bosch Lezing 2011 is gratis toegankelijk, aanmelden is verplicht en kan via de website van stichting Jheronimus Bosch 500 of telefonisch via 073 687 56 90. Het Jheronimus Bosch Art Center is vanaf 19.00 uur geopend. De lezing wordt gegeven in de aula en duurt van 19.30 tot uiterlijk 20.30 uur. Na afloop is de brasserie van het centrum geopend. Prof. Spronk is graag bereid zijn oratie in boekvorm te signeren.

Voor meer informatie en aanmeldingen: www.bosch500.nl/nl/programma/agenda-2011
---

In 2016 herdenkt de stad 's-Hertogenbosch dat Jheronimus Bosch er 500 jaar geleden overleed. Dat jaar vormt het hoogtepunt van de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Onderdeel van de manifestatie is het Visioen van het verstand waarin kennis wordt gebundeld en wetenschap wordt verzameld over Jheronimus Bosch. De jaarlijkse Bosch Lezing wordt georganiseerd door stichting Jheronimus Bosch 500, in samenwerking met stichting Bijzondere Leeropdracht Jheronimus Bosch en het Jheronimus Bosch Art Center.
---

Noot voor de redactie,