Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Gemeente Heerhugowaard

Dag van de Duurzaamheid ook in Heerhugowaard

Op vrijdag 11-11-2011 wordt in Nederland de Dag van de Duurzaamheid gevierd. Heerhugowaard doet mee met een voorleesproject op scholen, een inwonersquiz en de verkiezing van het duurzaamste raadslid.

Nacht van de Duurzaamheid
Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt in Nederland, op initiatief van de stichting Urgenda, de dag van de Duurzaamheid gehouden. Op deze dag bedrijven, particulieren, organisaties, gemeenten, scholen en provincies in actie komen met duurzame activiteiten. Voorafgaand aan de Dag van de Duurzaamheid is er op donderdagavond 10 november in de Heineken Music Hall een duurzaamheidsmanifestatie met sprekers en optredens van onder andere Bløf, Jungle by Night en DJ Isis. Gratis kaarten zijn te krijgen via www.ikspringover.nl

Duurzaamste raadslid
Op dezelfde avond, op donderdag 10 november, bespreekt de gemeenteraad de Begroting 2012. Tijdens die vergadering moeten de raadsleden een tiental vragen beantwoorden over duurzaamheid en het eigen gedrag. Een jury kiest diezelfde dag, op basis van de antwoorden, het duurzaamste raadslid.

Inwonersquiz
Veel gezinnen in Nederland kunnen iedere dag energie besparen: via energiebesparende maatregelen aan de woning en energiezuinig elektriciteitsverbruik en energiezuinige producten. Maar wat is wat, hoeveel bespaart het en, niet onbelangrijk, wat kost dat allemaal. Via Stadsnieuws houdt de gemeente een prijsvraag waarme een gratis energieadvies op maat kan worden gewonnen.

Voorlezen
De burgemeester en wethouders gaan op 11 november op een aantal basisscholen voorlezen uit het boek 'Mr. Finney en de andere kant van het water', geschreven door Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma. Mr. Finney is de het hoofdrolspeler in het boek, die allerlei avonturen beleeft en op een laagdrempelige manier milieuthema;s aan de orde stelt, zoals 'Het koraal heeft zonlicht nodig om te leven. Maar als het water stijgt, komt het natuurlijk dieper onder water te staan. De zonnestralen kunnen er dan niet meer bij komen'. Naar aanleiding van de door Mr. Finney beleefde avonturen kunnen de kinderen en volwassenen met elkaar in gesprek gaan over onze aarde en hoe wij er mee om moeten gaan. Mr. Finney roept talloze vragen op bij kinderen die door de volwassenen beantwoord moeten worden. Hierdoor laten de kinderen hun ouders en/of docenten op een frisse en creatieve manier nadenken over de in het boek beschreven milieuthema's.

Scholen die aan deze actie mee doen zijn: de Atalanta, de Carrousel, de Montessorischool en de Zonnewijzer. In totaal maken dus zo'n 370 kinderen kennis met Mr. Finney en zijn avontuur in De tuin onder water.




Ingezonden persbericht