Gemeente Utrecht

Vernieuwd gebouw voor basisschool St. Jan de Doper

Onderwijswethouder Jeroen Kreijkamp opent a.s. donderdag 10 november het vernieuwde schoolgebouw van katholieke basisschool St. Jan de Doper in Hoograven. Het oude schoolgebouw is dit jaar flink verbouwd en uitgebreid. Dankzij de verbouwing heeft het schoolgebouw nu een ouderlokaal, een ruimte voor buitenschoolse opvang en een goed binnenmilieu. Redenen genoeg voor een feestelijke opening.

Half januari dit jaar is de aannemer gestart met de sloop van de overdekte doorgang tussen de twee bestaande schoolgebouwen. Op de plek van de overdekte doorgang is een tussenbouw gemaakt van twee verdiepingen hoog. Op de begane grond van de tussenbouw is een speellokaal en een ontmoetingsruimte. De eerste verdieping bevat een leslokaal en voorzieningen voor leerkrachten en medewerkers. Daarnaast is er ruimte gecreëerd in de bestaande gebouwen voor voor- en vroegschoolse educatie (Portes) en buitenschoolse opvang (Ludens). Wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp: "Voor ouders en kinderen is het ideaal als voorzieningen voor kinderen bij elkaar en op elkaar afgestemd in de eigen buurt beschikbaar zijn. Daarom stimuleert de gemeente meervoudig gebruik van gebouwen en lokalen en de verdere ontwikkeling van Brede Scholen."

Frisse lucht
Dankzij een nieuw, modern ventilatiesysteem zijn leerlingen en leerkrachten van de St. Jan de Doper voortaan verzekerd van frisse lucht. Bij de verbouwing van de school zijn alle nodige maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat er straks voldoende, gezonde frisse lucht is en een aangenaam klimaat. Dat gaat gezondheidsklachten tegen en bevordert de leerprestaties. Voor het verbeteren van het binnenklimaat in onderwijsgebouwen trekt de gemeente Utrecht deze collegeperiode ¤ 10 miljoen extra uit.

Uilen
Bij de officiële opening van de vernieuwde school komende donderdag 10 november onthult wethouder Jeroen Kreijkamp een nieuw beeldje van de twee zittende uilen. Bij de bouw van het schoolgebouw van de St. Jan de Doper in 1940 stelde de gemeente geld beschikbaar voor een kunstwerk. Beeldend kunstenaar Theo van de Vathorst maakte toen een klein bronzen beeldje van twee zittende uilen met de koppen naar elkaar toegedraaid. De uil staat symbool voor wijsheid, een zeer toepasselijk beeld voor een school. Het beeldje werd op een sokkel geplaatst in de voortuin van de school en heeft daar 42 jaar gestaan. In februari 2010 werd het beeldje van de sokkel in de voortuin van de school gestolen. In opdracht van de gemeente heeft de kunstenaar het beeld opnieuw gemaakt.

Brede School
De St. Jan de Doper maakt onderdeel uit van Brede School Hoograven Noord, een samenwerkingsverband met basisschool Blauwe Aventurijn, kinderopvang Ludens & welzijnsorganisatie Portes. Samen met veel andere partners wordt gewerkt aan een breed en gevarieerd programma onder en na schooltijd zodat alle kinderen in Hoograven de kans krijgen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen in de Brede School.