Algemene Onderwijsbond

AOb Onderwijsblad

Utrecht, 10 november 2011

Onderwijsblad nr 18 van 12 november 2011

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van het Onderwijsblad, nummer 18 van 12 november 2011, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Orde!

Een klas onder controle kunnen houden. Het is een belangrijke vaardigheid voor een docent. Het merendeel van de leraren zegt het dan ook goed te kunnen, maar leerlingen denken daar nog wel eens anders over. Hoe kan dat? Wat is dan precies nodig om een klas de baas te zijn en wat levert het op?

'Aparte wiskundeles voor meisjes is onzin'

Hoe kun je het getal pi benaderen met tandenstokers? Hoe herken je de ware liefde? Dat - en nog veel meer - staat in het boek 'Ik was altijd heel slecht in wiskunde' van Jeanine Daems en Ionica Smeets, die zich presenteren als 'de wiskundemeisjes'. Daems (31) staat zelf voor de klas in het voortgezet onderwijs. "Wie zegt geen wiskundeknobbel te hebben, heeft een excuus gezocht om niet na te hoeven denken."

Scorebordmanagement zorgt voor onrust

Roc's onderweg van vier naar drie jaar mbo

Meer leertijd, minder stage, minder opleidingsduur. Vanaf 2013 worden mbo-opleidingen intensiever en een jaar korter. Hoe ver zijn roc's met deze maatregelen uit het actieplan 'Focus op vakmanschap 2011-2015'?

Reportage: het IJburg College

Op het Amsterdamse eiland IJburg is vijf jaar geleden een vernieuwingsschool met een brede, heterogene onderbouw gestart. Een waagstuk in deze tijd van strenge selectie?

Oneigenlijk gebruik dyslexieverklaringen

Afgelopen jaar had 8 procent van de examenkandidaten in het voortgezet onderwijs een dyslexieverklaring, terwijl hooguit 4 procent dyslectisch kan zijn. Scholen durven ouders geen nee te verkopen.

Nieuws: Ruim helft scholen schrijft rode cijfers

Het volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt op zaterdag 26 november.




Algemene Onderwijsbond