Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 november 2011

Vragen van het lid Monasch (PvdA) over vermeende staatssteun van woningcorporaties

aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


* Bent u bekend met het voornemen van de Europese Commissie om haar beschikking van 28 november 2005 betreffende de toepassing van artikel 86, lid 2, van het EU Verdrag op staatsteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst die aan het bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen wordt toegekend (EC stuknr. 2005/842EG), te vervangen?


* Bent u bekend dat deze regeling zal worden herzien niet alleen in een mededeling maar ook in een besluit van de Commissie, onder een herzien artikel nummer, te weten artikel 106, lid 2, betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor openbare dienst, toegekend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen?


* Is het juist dat de raadpleging van de lidstaten hierover inmiddels heeft plaats gevonden?


* Is het juist dat de Europese Commissie voornemens is het besluit per 1 januari 2012 in te laten gaan?


* Is het juist dat in het nieuwe besluit, dat de beschikking uit 2005 (2005/842/EC) moet vervangen, de definitie van sociale huisvesting komt te vervallen, die de doelgroepen beperkt tot "achterstandsgroepen of sociaal kansarme groepen, die door solvabiliteitsbeperkingen geen huisvesting tegen marktvoorwaarden kunnen vinden"?


* Is het juist dat in de overwegingen van het nieuwe besluit onder overweging 10, woningcorporaties niet langer genoemd worden evenals een definitie van de doelgroep, zoals dat in de beschikking van 2005 nog het geval was?


* Is het juist dat het voorgenomen besluit Nederland de mogelijkheid biedt om zelf te bepalen tot welke huurgrens de markt niet voorziet in de bouw van (voldoende) woningen en derhalve woningcorporaties met de bouw en het beheer daarvan belast kunnen worden, en daarbij zo nodig te differentiëren naar woningmarktregio's?


* Is het juist dat met het nieuwe besluit het voorschrijven van inkomensgrenzen geheel de verantwoordelijkheid wordt van de betreffende lidstaten?


* Wanneer en op welke wijze bent u geïnformeerd dat het bedoelde voornemen van de Europese Commissie naar het Europees Parlement is gezonden?


* Waarom heeft u niet meteen na het vernemen hiervan de Kamer hierover ingelicht?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018,
2500 EA Den Haag