Gemeente Alkmaar


Meer behoefte aan Respijthuizen

Eerste resultaten van Alkmaarse Respijthuis veelbelovend

Wethouder Martin Hagen heeft vandaag het rapport van het eerste Respijthuis in ontvangst genomen. Dit is het enige Respijthuis dat Nederland kent en daarmee een primeur voor Alkmaar op het gebied van respijtzorg. De ambitie is om meer Respijthuizen op te richten.

Het belang van mantelzorgers is groot. In Alkmaar zijn er ruim 20.000 mantelzorgers; waarvan er bijna 3.000 zwaar belast zijn. Om te zorgen dat de mantelzorger niet omvalt, moet de mantelzorger ook gelegenheid hebben om op adem te komen en activiteiten voor zichzelf te ondernemen. Wethouder Martin Hagen: "Door het toenemend aantal zelfstandig wonende ouderen is er in de toekomst meer behoefte aan Respijthuizen. Een Respijthuis is dan ook een regionale voorziening. Mantelzorgers uit Alkmaar, maar ook mantelzorgers uit bijvoorbeeld Bergen en Heiloo maken al gebruik van het Respijthuis."

Voorzitter Iris Zeijlemaker van Stichting Respijtzorg Alkmaar: "Om in de toekomst meer mantelzorgers te ontlasten, hopen we initiatiefnemers te stimuleren om een Respijthuis in hun buurt, gemeente of regio op te richten."

Respijthuis

Stichting Respijtzorg Alkmaar zorgt ervoor dat de mantelzorgers voor een korte periode de zorg voor hun kind, ouder of partner kunnen overlaten aan anderen. Met behulp van het Respijthuis kan de mantelzorger even op adem komen.