Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Duurzaamheid onmisbare stimulans voor economische ontwikkeling Noord-Holland

Dat is een van de conclusies van het jaarlijks Bestuurlijk Congres van het CO2-Servicepunt Noord-Holland, dat op woensdagmiddag 9 november plaats vond in de Philharmonie in Haarlem. Bijna 40 Noord-Hollandse wethouders spraken de intentie uit om ook na 2011 door te gaan met hun klimaat- en energiebeleid.

Nieuwe energieafspraken

De middag stond in het teken van nieuwe Noord-Hollandse energieafspraken tussen de provincie en de Noord-Hollandse gemeenten. Onder de leiding van dagvoorzitter en hoogleraar filosofie Bas Haring deelden deelnemers kennis en ervaringen over het klimaat- en energiebeleid in hun provincie. Key-note speaker Aart van Veller, nummer 63 op de lijst van meest invloedrijke duurzame Nederlanders, wist de zaal te inspireren met een interessant betoog over kansen die duurzaamheid en innovatie ons bieden voor economische ontwikkeling. Zo wist hij te vertellen dat 93% van de CEO's van grote bedrijven gelooft dat duurzaamheid een kritische factor is voor het succes van hun bedrijf.

Gedeputeerde Jaap Bond, portefeuillehouder op dit thema, en de aanwezige wethouders uit de Provincie Noord-Holland onderschrijven dat ook zij steeds meer het belang zien van ondernemerschap en samenwerking met bedrijven voor de realisatie van hun duurzaamheidsdoelen. "Gemeenten moeten een nederige houding aannemen, want ze kunnen het niet alleen. Om resultaat te boeken, is samenwerking met bedrijven én burgers nodig", aldus Alwin Hietbrink, wethouder van de gemeente Bergen.

Prijzen voor Castricum, Haarlem en Heerhugowaard
Gedeputeerde Jaap Bond reikte de jaarlijkse CO2-Awards uit aan de gemeenten die dit jaar de grootste CO2 reductie hebben gerealiseerd. Winnaars zijn de gemeenten Castricum (totale energiebesparing) en Haarlem (energiebesparing in de gebouwde omgeving). Deze winnaars zijn bepaald op basis van gegevens uit de online CO2-monitor (www.co2-monitoring.nl). Daarnaast waren er drie gemeenten genomineerd voor de 'Ambitie Award' met projecten waar veel van verwacht wordt. De gemeente Heerhugowaard ging naar huis met deze prijs, na een vlammende pitch van wethouder Christiaan Kwint over collectieve inkoop van duurzame energie en zonnepanelen voor bewoners.

Meerderheid Noord-Hollandse gemeenten tekent intentieverklaring

Aan het eind van de middag spraken de aanwezige bestuurders hun intentie uit om te komen tot nieuwe energieafspraken in navolging op het eerder gesloten Klimaatakkoord 2008-2011. Deze nieuwe Noord-Hollandse energieafspraken sluiten aan op de landelijke Lokale Klimaatagenda van het Rijk. Maar liefst 36 van de 58 Noord-Hollandse gemeenten lieten direct op de kaart van Noord-Holland zien dat zij de intentie hebben hun bijdrage te leveren. Dit aantal gaat de komende tijd nog stijgen, wanneer de energieafspraken verder worden geconcretiseerd. Al met al een energieke middag waarin weer een stap is gezet in verdere samenwerking én invulling van een duurzame toekomst.




Ingezonden persbericht