Gemeente Alkmaar


Werkzaamheden Paardenmarkt zo goed als afgerond

Met het terugplaatsen van de bomen is er zo goed als een einde gekomen aan de werkzaamheden op de Paardenmarkt. Een reden voor het Alkmaarse college van burgemeester en wethouders om het plein officieel te openen. Dit gebeurt op dinsdag 15 november 2011 om 15.00 uur.

Maandenlang was het plein op de Paardenmarkt afgesloten door de werkzaamheden. Eerst vanwege het archeologisch onderzoek, vervolgens voor het aanleggen en vervangen van kabels en leidingen. Daarna werd de definitieve bestrating aangebracht en de bomen geplant. Vervolgens worden begin volgend jaar de natuurstenen herdenkplaten en een lichtmast geplaatst.

Bestrating

In de bestrating is een deel van de begraafplaats met daarin de contouren van 20 graven weergegeven. Voor de twee massagraven en het lijksilhouet uit de prehistorie worden natuurstenen herdenkplaten gemaakt. Tot deze platen gereed zijn, worden de plaatsen weergegeven met zwarte klinkers. Daarnaast zijn ook de weg en monsterbaan afgebeeld waar de Paardenmarkt zijn huidige naam aan ontleent. De gevonden waterputten en muur - horend bij het Minderbroederklooster - zijn ook terug te zien in het ontwerp.

Projectwethouder Victor Kloos (OPA): "Het is goed om te zien dat de archeologische ontdekkingen, die een grote betekenis hebben voor de historie van Alkmaar, terugkomen in de bestrating. Zo brengen we oud en nieuw samen, want naast deze bijzondere bestrating liggen er ook elektriciteitsvoorzieningen waardoor het plein in de toekomst gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de zaterdagmarkt, kermis en andere evenementen in de stad."

Down's Upside

Om de opening van de Paardenmarkt extra onder de aandacht te brengen, wordt op 15 november ook de openluchtexpositie 'Down's Upside' geopend. Deze expositie toont veertig portretten van kinderen met het Downsyndroom met als doel de voorbijganger en bezoeker de schoonheid van kinderen met Downsyndroom te laten zien. Meer informatie over de expositie is te vinden op facebook.com/downupsidealkmaar of via @DownsUpside op Twitter.

U bent van harte uitgenodigd om bij de opening (15.00 uur) aanwezig te zijn.