Ingezonden persbericht


WIE MAAKT DE ZORG VOOR NIERPATIENTEN BETER?

Willem Kolff Stichting en Nierstichting lanceren Maria ter Welle Innovatieprijs voor verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden en diëtisten.

Bussum, 10 november 2011 - In de medische wereld draait het vaak om wetenschappelijke doorbraken. Maar de zorg, ondersteuning en advisering van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten is minstens zo belangrijk. Ook zij leveren een essentiële bijdrage aan de kwaliteit van leven en behandeling van nierpatiënten. Als waardering en stimulans voor hun werk introduceren de Willem Kolff Stichting en de Nierstichting de Maria ter Welle Innovatieprijs. In aanmerking komen alle initiatieven van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en/of diëtisten die de kwaliteit van de zorg aan nierpatiënten verbeteren en al op kleine schaal succesvol zijn gebleken. De winnaar ontvangt een medaille met oorkonde. En een cheque t.w.v. ¤10.000,- voor een plan van aanpak om zijn of haar initiatief landelijk uit te rollen.

De Maria ter Welle Innovatieprijs is bedoeld voor een initiatief van een verpleegkundige, maatschappelijk werker en/of diëtist, dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van de zorg aan nierpatiënten. De prijs wil de aandacht vestigen op het grote belang van innovatie voor de kwaliteit van zorg voor nierpatiënten, ontwikkeld en uitgevoerd door (een van) deze professionals. 'Met deze prijs willen wij meer waardering en bekendheid geven aan innovaties en verbeterinitiatieven die deze paramedische beroepsgroepen realiseren!.' stelt Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting en bestuurslid van de Willem Kolff Stichting. 'Uit onze contacten met nierpatiënten weten we dat juist verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten zeer bepalend zijn voor de ervaren kwaliteit van leven en behandeling. En dat ze bruisen van concrete verbeterinitiatieven die een landelijke toepassing verdienen!'

De Maria ter Welle Innovatieprijs

Hoofdzuster Maria ter Welle (1900-1946) van de interne afdeling van het Stadsziekenhuis in Kampen assisteerde professor Kolff tussen 1942 en 1946 bij zijn proeven met de eerste kunstmatige nier ter wereld. Ter Welle was verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van de patiënten voor, tijdens en na behandeling. Haar stimulans was cruciaal omdat ze Kolff wist over te halen zijn uitvinding daadwerkelijk op patiënten te testen ondanks bezwaren van Kolffs collega-artsen. Zo had zij een unieke, historische bijdrage aan de ontwikkeling van een apparaat dat inmiddels levensreddend was voor miljoenen nierpatiënten in het verleden en in de toekomst.

Jaarlijkse uitreiking
De Zuster ter Welle Prijs bestaat sinds 2003 en is sindsdien driemaal door de Willem Kolff Stichting toegekend aan personen die zich hebben onderscheiden in hun bijzondere zorg voor chronische patiënten. Met ingang van 2011, het 100e geboortejaar van Prof. Willem Kolff, kennen de Willem Kolff Stichting en de Nierstichting deze prijs voortaan gezamenlijk en jaarlijks toe en geven de prijs hiermee een landelijk, prestigieus karakter. Hiermee stimuleren en waarderen de Nierstichting en Willem Kolff Stichting de niet-medische beroepsgroepen nadrukkelijk voor innovaties in de zorg. De eerste uitreiking van de Maria ter Welle Innovatieprijs is tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen op 3 april 2012.. De drie genomineerden (inclusief de prijswinnaar) presenteren daar ook hun initiatief.

'100 jaar Kolff'
De Willem Kolff Stichting en de Nierstichting organiseren dit jaar gezamenlijk tal van activiteiten in het kader van 100 jaar Kolff. De Maria ter Welle Innovatieprijs voor paramedische beroepsgroepen is een van die activiteiten. Voor de Nierstichting, hoofdsponsor van het Kolff 100 jaar, is Kolff een inspirator om te komen tot een betere behandeling van chronische nierschade door de ontwikkeling van een nieuwe kunstnier. Van 19 november 2011 t/m 15 januari 2012 is in het Stedelijk Museum Kampen de tentoonstelling 'Kolff Kunstnier Kampen' te zien over het leven van kunstnieruitvinder Willem Kolff en de bijzondere wijze waarop tijdens de Tweede Wereldoorlog in die stad zijn bekendste uitvinding tot stand kwam. De expositie wordt geopend door Tom Oostrom, algemeen directeur van de Nierstichting. Tevens wordt het eerste exemplaar van de heruitgegeven Kolff-biografie 'Dokter Kolff, kunstenaar in hart en nieren' van auteur Herman Broers gepresenteerd.

Meer informatie is te vinden op www.nierstichting.nl/terwelleprijs


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor redacties


Voor meer informatie (