Ingezonden persbericht


's-Hertogenbosch, 10 november 2011

SNS REAAL Fonds financiert leeropdracht Jheronimus Bosch

SNS REAAL Fonds is hoofdbegunstiger van de Bijzondere Leeropdracht Jheronimus Bosch aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De bijzondere leeropdracht richt zich op de laatmiddeleeuwse schilderkunst in de Nederlanden en de internationale invloed daarvan, in het bijzonder gerelateerd aan het leven en werk van Jheronimus Bosch (ca. 1450 - 1516). SNS REAAL Fonds financiert de leeropdracht zes jaar volledig en heeft haar naam verbonden aan de leeropdracht, die voortaan SNS REAAL FONDS Bijzondere Leeropdracht Jheronimus Bosch wordt genoemd. Met de begunstiging is een bedrag van 240.000 euro gemoeid.

Prof. Dr. Ron Spronk, internationaal erkend expert op het gebied van de Vroeg-Nederlandse schilderkunst, is in oktober 2010 benoemd als bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch en de Vroeg-Nederlandse schilderkunst en is in die hoedanigheid aan de leeropdracht verbonden. Prof. Spronk geeft colleges over Jheronimus Bosch' werken en werkwijze en houdt jaarlijks in 's-Hertogenbosch een publiekslezing over de belangrijkste Nederlandse schilder uit de middeleeuwen. Prof. Spronk is tevens lid van het Wetenschappelijk Comité dat onderzoek doet naar alle aan Jheronimus Bosch toegeschreven werken, het zogenoemde Bosch Research and Conservation Project (BRCP). De leeropdracht is het initiatief van stichting Bijzondere Leeropdracht Jheronimus Bosch, een samenwerkingsverband van stichting Jheronimus Bosch 500, het Noordbrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center, alle gevestigd in 's-Hertogenbosch.

SNS REAAL Fonds ondersteunt wetenschapsprojecten in samenhang met kunst en cultuur. De combinatie van het internationaal wetenschappelijk onderzoek (BRCP) en het toegankelijk maken van de onderzoeksresultaten, draagt bij aan de verwerving en verspreiding van nieuwe inzichten in de kunsthistorische betekenis van de schilder en diens werk, alsook aan meer inzicht in de middeleeuwse samenleving. Dit alles past uitstekend bij het op kunst en cultuur gerichte profiel van SNS REAAL Fonds.

De leeropdracht is onderdeel van de internationale meerjaren manifestatie Jheronimus Bosch 500 waarmee 's-Hertogenbosch de 500ste sterfdag herdenkt van Jheronimus Bosch. Van 2010 tot en met 2020, met een hoogtepunt in 2016, wordt een grensverleggend programma aangeboden vol sociaal-culturerele, artistieke en wetenschappelijke activiteiten. Onderdeel van de manifestatie is het Visioen van het Verstand waarin kennis wordt gebundeld en wetenschap wordt verzameld over Jheronimus Bosch.

Noot voor de redactie,