Gemeente Lochem


Een nieuwe structuurvisie voor de gemeente Lochem

De gemeente Lochem gaat een nieuwe ruimtelijke structuurvisie opstellen. De Wet ruimtelijke ordening stelt dit verplicht. Deze structuurvisie wordt in samenspraak met verschillende partijen, waaronder de dorpsraden van de Lochemse kernen, opgesteld. Maar wat is een structuurvisie eigenlijk en wat doen we er mee? Hieronder leest u hier meer over.

Wat is een structuurvisie?
In een structuurvisie staan de wensen beschreven voor de ruimtelijke inrichting van een gebied. Hiermee is het voor inwoners duidelijk of bepaalde initiatieven zoals bijvoorbeeld bouwplannen daarbinnen passen. Ook maakt de structuurvisie duidelijk hoe de gemeente het beleid van de provincie en het Rijk op gemeentelijk niveau verwerkt.

Wat is het doel van een structuurvisie?
Voor het gemeentebestuur is de structuurvisie een belangrijk document voor het nemen van ruimtelijke beslissingen. Het vormt de basis voor het opstellen van bestemmingsplannen. De afgelopen jaren is er op veel terreinen al beleid ontwikkeld. Denk hierbij aan de visie Wonen-Werken, het Landschapsontwikkelingsplan, het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied en beleid op het gebied van mobiliteit (verkeer en weginrichting). Dit hoeft niet allemaal weer opnieuw gedaan te worden. In deze structuurvisie wordt dit bestaande beleid met elkaar verbonden en geactualiseerd waar dat nodig is.

Waarom een structuurvisie?
De Wet ruimtelijke ordening stelt het verplicht een structuurvisie voor het gehele grondgebied van de gemeente te hebben. In de onlangs vastgestelde Toekomstvisie Lochem 2030 staan een aantal elementen die met de ruimtelijke inrichting van Lochem te maken hebben. In de nieuw op te stellen structuurvisie wordt dit verder uitgewerkt.

Hoe gaat de gemeente dit aanpakken?
De ruimtelijke inrichting van het Lochemse grondgebied gaat u ook aan. De gemeente vindt het daarom belangrijk u bij de totstandkoming van deze structuurvisie te betrekken. Zij maakt hiervoor gebruik van de kennis en informatie van de verschillende dorpsraden. De meeste dorpsraden hebben een actueel dorpsplan waarin veel elementen zitten die in de nieuwe structuurvisie verwerkt kunnen worden. Deze dorpsplannen zijn in samenspraak met de inwoners tot stand gekomen. Daarom zullen de dorpsraden in eerste instantie de partij zijn met wie de gemeente in gesprek gaat.

Voor de stad Lochem zal eerst gesproken worden met de klankbordgroep Binnenstad. Hierin zijn onder andere Viverion, Industriële Kring Lochem, de Lochemse ondernemers en de werkgroep Noorderbleek vertegenwoordigd.

De raad beslist in december
In december beslist de gemeenteraad over het plan van aanpak en over het budget. Begin volgend jaar informeren wij u over de stand van zaken. Uiteraard komt er straks een ontwerpstructuurvisie die voor iedereen ter inzage is en waarover u als inwoner uw mening kunt geven. Ook daarover krijgt u later meer informatie.