Politie Twente

Unieke samenwerking Politie Twente en keurmerkhoudende beveiligers Samenwerkingsalliantie Samen Alert 24/7 moet pakkans en heterdaadkracht in Twente verhogen

"We werken samen in het veiligheidsdomein. Ik ben dan ook blij dat we nu een convenant hebben liggen waardoor de samenwerking vorm krijgt. Een geweldig voorbeeld dat past bij ons motto 'Samen sterk voor een veiliger Twente' en dus onveiliger voor de boeven", aldus korpschef Martin Sitalsing.

Innovatief en uniek in Nederland Het aantal ogen en oren - en daarmee de surveillancecapaciteit - van de politie wordt vergroot door de samenwerking. Ook zal er een snellere opvolging van meldingen zijn door gebruik te maken van de circa twintig voertuigen van de drie beveiligingsbedrijven. Het uiteindelijke doel is een veiliger Twente. Bij dit innovatieve project wordt daadwerkelijk een verbinding gelegd tussen de politie en de beveiligers. Zo kunnen de beveiligers signaleringen en meldingen doorgeven met faciliteiten waarvan ook politieagenten gebruikmaken. Zoals een directe telefoonlijn met de Meldkamer en gebruikmaken van de 24 uurs dienstverlening van de Infodesk van de politie. Het project is uniek in Nederland omdat tussen de politie en beveiligingsbedrijven tweerichtingsverkeer van informatie wordt gecreëerd. Kentekens en signalementen vanuit de politie worden doorgegeven aan de beveiligers op de weg en de politie versterkt haar informatiepositie door gebruik te maken van de informatie afkomstig van de beveiligingsbedrijven. Deze informatie-uitwisseling kan alleen plaatsvinden omdat het een samenwerking betreft met uitsluitend keurmerkhoudende beveiligingsbedrijven. Door Marc Lemmink, projectmanager Samen Alert 24/7, werd benadrukt dat de beveiligers niet worden ingezet voor opsporingsactiviteiten.

Tweerichtingsverkeer
Laetitia Griffith, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, haakte hier op in tijdens haar speech. Zij geeft aan dat de basis voor een succesvolle samenwerking een optimale informatie-uitwisseling is. En in een professionele samenwerkingsrelatie is de informatie-uitwisseling per definitie tweerichtingsverkeer. Met de ondertekening van het convenant waarin de informatie-uitwisseling tussen de partijen is geregeld, is de samenwerking vanaf donderdag 10 november een feit. Mevrouw Griffith is blij dat politie en keurmerkhoudende beveiligers elkaar gevonden hebben in deze pilot. Een voorbeeld dat zij bij succes graag landelijk uitgerold ziet.

Burgemeester Kerckhaert voerde het woord namens het Regionaal College. Hier is het convenant voor de samenwerking maandag 7 november al goedgekeurd door alle burgemeesters van Twente. Zij zijn verheugd dat de samenwerking gaat starten met een veiliger Twente als doel. Namens de beveiligers nam Marcel Weustink het woord. Hij vertelde een anekdote dat er 100 jaar geleden ongecompliceerd signaleringen en meldingen werden uitgewisseld tussen de nachtwaker of lantaarnopsteker en de veldwachter. Hij hoopt dat we met alle regels en wetgeving die we nu kennen, net zo goed kunnen samenwerken als vroeger.

Samen Alert 24/7
Onder de naam Samen Alert 24/7, samenwerkingsalliantie Politie Twente en keurmerkhoudende particuliere beveiligingsbedrijven start de samenwerking vandaag, na ondertekening van het convenant. De ondertekening is gedaan door korpschef Sitalsing en de directeuren van de beveiligingsbedrijven: Henk van der Meer van Fair Bewaking Twente, Patrick Keizers van RJ Safety & Security en Marcel Weustink en Ed Bosscher van Securion.
-----------------------
26 nvember 2010