MBO raad

MBO Raad: stel mbo in staat onderwijsplicht onbelemmerd uit te voeren

10-11-2011 - Mbo-scholen die studenten zonder geldige verblijfstitel stage laten lopen als onderdeel van hun onderwijsprogramma, houden het risico op boetes. Minister Kamp heeft de Kamer per brief laten weten dat aanpassing van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) strijdig zou zijn met het regeerakkoord, waarin staat dat illegaal verblijf strafbaar moet worden gesteld.
De scholen blijven dus klem zitten tussen de conflicterende wetsbepalingen van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) en de WAV. Waar de WEB hen de verplichting oplegt aan alle studenten volwaardig onderwijs te bieden, maakt de WAV het onmogelijk deze verplichting na te komen. De MBO Raad vindt dat instellingen in staat gesteld moeten worden hun onderwijsplicht onbelemmerd uit te voeren. De MBO Raad roept daarom instellingen die voor dergelijke zaken zijn beboet op om de boete aan te vechten. Verschillende Kamerleden zijn eveneens niet bereid om het hierbij te laten en onderzoeken welke opties er zijn om stages toch mogelijk te maken.

Kamp reageert met zijn brief op de motie van CDA, PvdA en Groen Links om een oplossing te zoeken voor de knellende situatie van scholen en studenten. De brief is mede namens minister Van Bijsterveldt geschreven, die het standpunt nog eens bevestigde in een recent gesprek met MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl. Scholen die studenten in een asielprocedure toch stage laten lopen, lopen het risico een boete krijgen van de Arbeidsinspectie omdat deze hen beschouwt als werkgever in de zin van de WAV. Sinds 30 september kunnen deze scholen een beroep doen op het `Stoutfonds' van Start Foundation, dat EUR150.000,- heeft uitgetrokken om de boetes te betalen. Aan het mbo volgen nu zo'n 350 tot 400 studenten in verschillende stadia van hun asielprocedure onderwijs.

Meer informatie
Website Stoutfonds

Bron/Auteur: