15.000 mensen aan zuurstof; test voorkomt grotere longschade door COPD

Persbericht van Astmafonds

In Nederland zijn 15.000 mensen met zulke zieke longen dat zij dag en nacht zijn aangewezen op extra zuurstof. De longziekte COPD beschadigt hun longen, langzaam en onherstelbaar. Jaarlijks sterven 6.000 mensen aan COPD. Honderdduizenden Nederlanders hebben de ziekte, vaak zonder het te weten. Met de COPD risicotest wil het Astma Fonds (binnenkort Longfonds) hen opsporen.

In Nederland zijn ruim 320.000 mensen met de diagnose COPD. Naar schatting hebben nog eens 300.000 mensen een zeer hoog risico op COPD zonder dat zij dit zelf weten. "Dat is ernstig. COPD veroorzaakt enorme schade in de longen, patiënten houden vaak nog geen 20 procent over van hun longcapaciteit. Hun leven staat op z'n kop, mensen overlijden", zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. Daarom biedt het Astma Fonds de COPD risicotest aan: na tien vragen op www.astmafonds.nl weet je of je risico loopt. Deze week start een uitgebreide campagne. Op dit moment hebben al 160.000 mensen de test ingevuld. Ongeveer een kwart van hen liepen een 'hoog risico' en werden verwezen naar de huisarts. "Die stelt de diagnose, of niet. Heb je COPD, dan ben je met tijdige behandeling beter af."

Erg benauwd
Janetta Heilhof (47) gebruikt dagelijks extra zuurstof en ze hoopt dat veel mensen de test doen. "Nu merk je misschien nog niets, maar over een paar jaar kun je met een slangetje in je neus op de bank zitten. Het is mij ook overkomen. De zuurstof houdt mij in leven, maar het is niet zo dat ik alles weer kan. Zodra ik in beweging kom, schrikken de mensen. Even de deur uit gaan, kost zó veel energie." Zuurstof is geen tovermiddel, weet COPD-patiënt André Mol (55). "Was dat maar waar! Met extra zuurstof kan ik activiteiten iets langer volhouden, maar ondanks de zuurstof ben ik nog vaak erg benauwd. Ik sta op de wachtlijst voor een longtransplantatie. Ik hoop dat andere mensen die risico lopen op COPD zich laten testen. Dan kun je het leven dat je gewend was nog zo lang mogelijk voortzetten."

Onschuldig hoestje
COPD begint vaak met een onschuldig hoestje, maar langzaam gaan de longen verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Traplopen voelt als het beklimmen van een berg. Aankleden kost steeds meer moeite. Werken lukt niet meer. Op den duur kunnen mensen met COPD zelfs 24 uur per dag afhankelijk worden van extra zuurstof. Ook hebben ze dan hulpmiddelen nodig, zoals een scootmobiel. Zuurstof helpt duizenden longpatiënten om de dag door te komen, maar is ook een beperking van de bewegingsvrijheid. Veel patiënten komen weinig buiten de deur. "Als ik een dagje naar de familie wil, moet er een halve auto vol zuurstof mee", vertelt André. Bovendien moeten veel patiënten hun schaamte overwinnen. André: "Ik voel me nog veel te jong voor een scootmobiel." Janetta: "Ik vond het een verschrikking om met zo'n slang in mijn neus over straat te gaan. Iedereen kijkt je na. Nu ben ik daar aan gewend."

Astma Fonds wordt Longfonds
In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds (Longfonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Daarom verandert het Astma Fonds zijn naam binnenkort in Longfonds.

Links:
http://www.astmafonds.nl



Razende Robot Reporter