Ingezonden persbericht


10 november 2011

Apotheker voorgedragen als burgemeester Súdwest-Fryslân

Drs. Hayo Apotheker (61) is door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân. Op dit moment vervult Apotheker deze functie sinds 1 januari jl al als waarnemend-burgemeester. Naar verwachting zal Apotheker in januari 2012 officieel als burgemeester van Súdwest-Fryslân worden geïnstalleerd. In een reactie heeft Apotheker laten weten erg verheugd te zijn met zijn voorgenomen benoeming. De nu nog waarnemend-burgemeester staat bekend als een voor de burgers zichtbare en toegankelijke bestuurder.

De gemeenteraad heeft zich bij de keuze voor de huidige waarnemend-burgemeester laten adviseren door de vertrouwenscommissie, die onder leiding stond van Hans Visser, fractievoorzitter van het CDA. Uitgangspunt voor de benoeming vormde het profiel voor de nieuwe burgemeester dat eerder dit jaar door de gemeenteraad is vastgesteld. Naar het oordeel van de raad past Apotheker uitstekend in dit profiel. Hij beschikt over een breed landelijk netwerk en kan bogen op jarenlange bestuurlijke ervaring. Belangrijk aspect bij de voordracht is het belang dat Apotheker hecht aan een goede samenhang tussen stad en platteland, een cruciaal gegeven in de gemeente Súdwest-Fryslân. Hij hecht ook veel waarde aan het uitbouwen van de positie van de gemeente op provinciaal en (inter)nationaal niveau.

Apotheker, geboren in Loppersum, studeerde sociologie en planologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij was onder andere adviseur bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag en werd in 1980 benoemd als burgemeester van het Groningse Muntendam. Hij verruilde die gemeente achtereenvolgens voor Veendam en Leeuwarden, waarna hij in de periode 1998-1999 voor D66 minister van Landbouw en Visserij was. Daarna volgde zijn benoeming als waarnemend-burgemeester van de gemeente Steenwijk en werd vervolgens burgemeester van de fusiegemeente Steenwijkerland. Bij vertrek van burgemeester Arno Brok uit Sneek, werd Apotheker als waarnemend-burgemeester van die stad benoemd. Daarna maakte hij, wederom als waarnemend-burgemeester, de overstap naar de nieuwe fusiegemeente Súdwest-Fryslân.

Landelijk was Apotheker onder andere lid van de Commissie Van Thijn (gekozen burgemeester), Voorzitter van de Stuurgroep Nationale Hypotheekgarantie en lid van het bestuur van het Waarborgfonds Eigen Woningen. Op dit moment is Apotheker lid van de Raad van Commissarissen van de Bank Nederlandse Gemeenten. Regionaal is Apotheker voorzitter van de Stichting Aandelenbeheer WTC Expo in Leeuwarden.

De gemeenteraad heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties verzocht Hayo Apotheker te benoemen als burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân. Op een nog vast te stellen datum in januari zal Apotheker worden geïnstalleerd.

/////////



Ingezonden persbericht