Evangelische Omroep

Christelijke wortels in de Lage Landen

God in de Lage Landen, vanaf vrijdag 13 november, 19.00 uur, Nederland 2

Ernst Daniel Smid in het Prinsenhof in Delft

Van het Rijksmuseum tot het Nederlandse rechtssysteem, van de wetenschap tot de feestdagen... De invloed van het christendom in ons land reikt veel verder dan men op het eerste gezicht zou denken. Vanaf 13 november vervolgt gastpresentator Ernst Daniël Smid in nieuwe afleveringen van God in de Lage Landen zijn zoektocht naar de christelijke wortels van Nederland en Vlaanderen. Op boeiende wijze vertelt hij hoe het christendom de Lage Landen gevormd heeft. In de eerste aflevering van het seizoen wordt bijvoorbeeld duidelijk waar toch onze Hollandse tolerantie vandaan komt. Meesterverteller Ernst Daniël doet verslag van een aantal bijzondere historische gebeurtenissen...

Het christelijke erfgoed heeft op verschillende manieren een zichtbaar en constructief stempel gedrukt op de cultuur van de Lage Landen. Zo heeft de tolerantie waarop vooral veel Nederlanders zich graag laten voorstaan haar oorsprong in de opvattingen van enkele historische christenen als Hugo de Groot, een van de grondleggers van ons huidige rechtssysteem. Zelfs in de identiteit van de Nederlanders en Vlamingen is het christelijke geloof dus duidelijk waarneembaar verweven. Maar niet alleen hierin zijn de Bijbelse grondslagen in Nederland zichtbaar. Ook in de schilderkunst, de rechtspraak en de wetenschap is God veelvuldig in de Lage Landen te vinden.

Eerste aflevering

`Iedereen mag ergens in geloven, zolang dat voor de buitenwereld maar niet zichtbaar is.' Het lijkt het motto te zijn van onze postmoderne samenleving. Ernst Daniël: `Al die religies die we nu kennen, dat mag allemaal wel, maar achter gesloten deuren. Maar als het dan gaat om geloofsuitingen in de openbare dienstverlening, dan liever geen hoofddoekjes, keppeltjes of kruisjes...' Hoe is deze schijnbaar seculiere tolerantie ontstaan? In de eerste aflevering van God in de Lage Landen neemt Ernst Daniël de kijker mee naar de voortekenen van de Tachtigjarige Oorlog. Rondom deze strijd met Spanje beginnen namelijk deze tolerantie en de huidige wetgeving langzaam en voorzichtig vorm te krijgen in de Lage Landen. Tijdens de aflevering beleeft de kijker het heden en het verleden van de tolerantie en rechtssystemen in Nederland en Vlaanderen.

Verder

De succesvolle serie volgt eerdere afleveringen op, die vorig jaar juni werden uitgezonden. Naar aanleiding daarvan werd gastpresentator Ernst Daniël Smid door het Nederlandse publiek verkozen tot best gewaardeerde presentator. Van dat seizoen is een dvd-box ontwikkeld met daarin ook radio-uitzendingen van het programma en luxe wandelkaarten met historische routes. In de box is tevens ruimte voor dvd's bij de komende afleveringen.

Presentatie

Ernst Daniel Smid, gastpresentator

Programmasites

God in de Lage Landen
Pers God in de Lage Landen

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Aldert Baas
Telefoon: (035) 647 47 13
E-mail: aldert.baas@eo.nl