Ingezonden persbericht


Persbericht
Nationaal Park & Nationaal Landschap Drentsche Aa

Excursie doorkijkjes en veldnamen
Op zondag 13 november aanstaande organiseren het Nationaal Landschap & Nationaal Park Drentsche Aa een excursie langs het beekdal van het Anlooërdiepje bij Anloo. Het thema van deze excursie is doorkijkjes en veldnamen. Het landschap rond het Anlooërdiepje is doorspekt met veldnamen, zoals 'Jeruzalem' of 'de Gelderlander'. Hiermee werden vroeger gebieden en eigendommen aangeduid. Een ervaren gids vertelt over de herkomst en betekenis van dergelijke veldnamen, waardoor het landschap weer gaat leven. De excursie start om 13.00 uur bij de Magnuskerk van Anloo en eindigt rond 15.30 uur. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Veldnamen
Van oudsher is de mens creatief in het bedenken van namen voor de eigen woonomgeving. Veldnamen waren eeuwenlang de straatnamen van het platteland. Elke akker, elk stukje groenland had een eigen naam. Zonder kaart of navigatiesysteem vonden dorpsbewoners feilloos de weg naar het Torenveen, de Koebroeken of het Stoefgat. Veldnamen vormden een vanzelfsprekend onderdeel van hun leefomgeving. Ze waren onmisbaar voor de oriëntatie en handig in de communicatie. Vaak zijn de veldnamen zo oud en zo lokaal dat de betekenis niet meteen meer zo duidelijk is. Trek vooral stevig schoeisel aan en neem eventueel een verrekijker mee.

Datum: zondag 13 november
Startplaats: Voor de kerk van Anloo. Auto's parkeren achter Café Popken Hollander, Brinkstraat 7, Anloo Starttijd: 13.00 uur
Honden worden niet toegelaten tijdens deze excursie.

----------